Baza aeriană din Ardeal în care SUA investește 152 de milioane de dolari. Ce vor cumpăra americanii. SUA avansează cu proiectul de investiții în valoare de 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei aeriene de la Câmpia Turzii. Primele lucrări au debutat în perioada mai-august a anului acesta, potrivit US Army și US Air Force.

Americanii investesc 152 de milioane de dolari într-o bază militară de la noi. Care este această bază militară

Noua pistă a bazei militare, în urma lucrărilor de modernizare, va permite aterizarea și decolarea avioanelor cargo de mare tonaj cum sunt C-5 Galaxy sau C-17.

”Aceste proiecte vor permite stabilirea unei prezențe de durată a Air Force în România. Câmpia Turzii este o locație strategică-cheie ce necesită infrastructură modernă, care să asigure o mai bună mobilitate a misiunile aeriene, să găzduiască diverse bunuri și facilități ale forțelor aeriene și de unde să se poată oferi un răspuns rapid la orice fel de amenințări de securitate din regiune”, informează forțele americane aeriene într-un comunicat de presă.

De unde sunt alocați banii pentru investiții

Banii necesari pentru investiții vor fi alocați prin intermediul Inițiativei de Descurajare Europeană (European Deterrence Initiative), care este un program lansat de America în iunie 2014, după ce peninsula Crimeea a fost anexată de către Rusia.

De asemenea, forțele aeriene ale Americii intenționează să cheltuiască 130 de milioane de dolari în acest an pentru ”optimizarea misiunilor” de la baza aeriană din România.

90 de militari americani, dislocați la baza aeriană din Câmpia Turzii

Un detaşament compus din aeronave MQ-9 Reaper şi circa 90 de militari aparţinând Forţelor Aeriene ale SUA este dislocat, în Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Astfel, soldații americani vor executa misiuni de supraveghere, informare şi cercetare în sprijinul misiunilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene ”General Emanoil Ionescu”, vor asigura sprijinul tehnic, operaţional şi logistic care este necesar pentru desfășurarea misiunilor pe tot parcursul dislocării acestora înțara noastră.

Ce este aeronava MQ-9 Reaper

Pe de ală parte, aeronava MQ-9 Reaper, dezvoltată în principal pentru Forțele Aeriene americane de către General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), este un vehicul aerian fără pilot (UAV) ân stare să efectueze operaţii de zbor comandate de la distanţă sau autonome.

De asemenea, forțele Aeriene ale SUA vor investi aproape 30 de milioane de dolari în modernizarea pistei, care să poată fi folosită inclusiv de avioanele de transport C-5 Galaxy și C-17 Globemaster, construirea de spații de parcare pentru avioanele de luptă, prcum şi a unui drum de acces către un nou depozit de muniți. coral