Medicul Dorel Săndesc, șeful Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă din România, a vorbit astăzi despre medicii angreanți în linia întâi a luptei împotriva pandemiei de COVID-19. Dorel Săndesc a oferit informații și despre modul în care sunt afectaţi cei care lucrează la Terapie Intensivă de sindromul epuizării (burnout). Dorel Săndesc s-a pronunțat și cu privire la criticile nediferenţiate la adresa corpului medical, ai cărui membri, glorificaţi la începutul pandemiei, au ajuns să fie „demonizaţi“.

Principala sursă de stres pentru medici rămâne, însă, degradarea stării pacienţilor care fac forma severă de infecţie cu COVID şi care îşi păstrează starea de conştienţă până în pragul inevitabilului.

„Este o suferinţă cruntă, acest dramatism al faptului că ei (pacienţii ATI) sunt într-o stare foarte gravă. Vedem că şansele lor sunt foarte mici, dar au acest sindrom, ‘happy hypoxemia’ (scăderea severă a oxigenării sângelui fără ca pacientul să realizeze acest lucru, n.r.), vedem că ei sunt conştienţi în ciuda suferinţei lor. Acest lucru este cea mai mare povară, cea mai mare apăsare pentru personalul medical şi principala sursă de burnout (epuizare, n.r.), cu toate faţetele sale, pe care personalul ATI o resimte foarte puternic“, a declarat Dorel Săndesc.

Dorel Săndesc: „De la eroi au ajuns demonizați!“

Șeful Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă din România consideră că din eroi, medicii au ajuns să fie demonizați.

„În acest context, reacţiile publice care culpabilizează la grămadă personalul medical – care, de la «eroizat», a ajuns demonizat, contribuie la accentuarea acestei stări psihice a personalului medical”, a menționat Dorel Săndesc.

„Dacă am avea cea mai mare mortalitate din Europa azi, nimeni nu ar trebui să se mire“

Medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a tras o concluzie dură având în vedere situația din sistemul medical românesc. Dorel Săndesc susține că dacă am avea cea mai mare mortalitate din Europa azi, nimeni nu ar trebui să se mire.

coral