Rusia vine cu o nouă variantă pentru atrocitățile din Bucha: forțele speciale ucrainene îi ucid de fapt pe civili, ca să dea apoi vina pe Moscova. Scenariul halucinant a apărut după ce aseară, ambasadorul rus la ONU spunea că militarii țării sale nu au rănit niciun civil. Dar realitatea din teren îi contrazice. Până acum, Procuratura Generală de la Kiev a primit mii de sesizări privind crime de război.

Irina, mama unui ucrainean ucis: Doare atât de tare… am rămas complet singură…

Irina este doar un exemplu al dramelor trăite de ucraineni din cauza invaziei. Soldații Moscovei i-au omorât singurul fiu, după care au petrecut în curtea casei, unde au lăsat în urmă sticle de băutură. Aceeași curte în care tânărul a și fost înmormântat.

Irina: Fiul meu era tânăr, avea 27 de ani și nu-și dorea decât să trăiască… I-am acoperit mormântul cu o pătură, să-l protejez de câini. Nu are sicriu, a trebuit să-l înfășor într-o pătură.

Alți ucraineni, precum cei din Bucha, nu au avut parte nici măcar de o groapă. Au fost abandonați pe stradă de rușii care i-au executat.

Volodimir Zelenski: În multe sate din raioanele eliberate din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî, ocupanții au făcut lucruri pe care localnicii nu le-au văzut nici măcar în timpul ocupației naziste de acum 80 de ani. Suntem în 2022. Și avem mult mai multe instrumente decât cei care i-au anchetat pe naziști după al Doilea Război Mondial.

Acuzații de crime de război la adresa Rusiei

Jake Sullivan, consilier al Casei Albe: Nu credem că este doar un accident întâmplător sau un act necinstit al unui anumit individ. Credem că totul a făcut parte dintr-un plan. Am spus-o de la început că face parte dintr-un plan și acum vedem că a devenit realitate.

E foarte posibil ca astfel de orori să fie descoperite și în alte orașe ocupate de ruși. Borodianka este unul dintre ele, în timp ce în altele, ca în această localitate tot din regiunea Kiev, ucrainenii au descoperit gropi comune.

Agenția de știri Reuters: (Rușii, n.red.) au luat trei oameni și i-au adus aici, unde i-au torturat și ucis. Ați văzut tractorul? Cu el au săpat o groapă și i-au aruncat înăuntru.

Rusia susține că totul este o înscenare

De la Moscova, lucrurile se văd diferit. Rușii susțin că ceea ce s-a întâmplat în regiunea Kievului este de fapt un atac înscenat de ucraineni și ar face parte dintr-o strategie în care fi implicați inclusiv soldați din trupele speciale.

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, recunoaște că e război, și nu „operațiune specială”: În război se întâmplă orice. Dar filmările care ni se prezintă, în special din Bucha, despre care am vorbit, nu ne lasă nicio îndoială că sunt puse în scenă.

Realitatea din teren îi contrazice pe ruși. Potrivit unor imagini din satelit publicate de New York Times, mulți civili din Bucha au fost uciși acum mai bine de trei săptămâni, când armata Moscovei deținea controlul asupra orașului. În tot acest timp, cadavrele lor au zăcut în aceleași locuri. În ceea ce-i privește pe oficialii de la Kiev, aceștia promit să nu lase crimele nepedepsite.

  coral