Câteva mii de persoane s-au trezit fără bani în conturi, după ce au încercat să vândă online produse pe cel mai mare site de anunţuri din România.

Este vorba despre o nouă schemă de „phising”, despre care specialiştii spun că se extinde tot mai mult în ţara noastră. Este vorba de pretinşi cumpărători, care se arată interesaţi de produsele scoase la vânzare online.

În unele cazuri nici nu mai negociază preţul, dar cer datele cardului pentru a face plata pentru articolul achiziţionat. Odată ce le obţin, escrocii golesc contul respectiv, iar băncile nu mai pot da de urma banilor.

Specialiştii ne sfătuiesc să nu divulgăm datele bancare nimănui, pentru că altfel riscăm să rămânem fără nici un ban în cont.

Odată acceptată tranzacția și completate datele cardului de către vânzător, banii sunt pierduți. Băncile nu mai pot face nimic, iar hoții își vor căuta, liniștiți, noi victime.

Doar pe un singur site au fost fraudate 1.800 de persoane. Reprezentanții site-ului își sfătuiesc utilizatorii să nu dea datele de pe card nimănui şi să fie atenţi la trei semnale de alarmă.

„1. Primul semn clar este când „potențialul cumpărător” te abordează prin alte mijloace, în afară de chatul nostru. Acolo nu ești protejat deloc, iar noi nu avem niciun control.

2. Al doilea semnal de alarmă este că te trimite pe un site fals, motiv pentru care îi îndemnăm pe oameni să citească cu atenție link-ul și să verifice dacă seamănă cu site-ul nostru oficial. Dacă au dubii, îi îndemnăm să ne scrie pentru a verifica.

3. Al treilea semnal este că ți se cer datele cardului și codul CVC de pe spate, pentru a-ți trimite banii, dar de fapt ți se cer toate datele cu care se pot face apoi plăți din contul tău.”

coral