Noul an a venit cu o mulțime de schimbări pe toate planurile, unele dintre ele favorabile românilor, altele provocând mai mult nemulțumiri românilor. Aflăm acum că o nouă schimbare are loc pentru noi și intră în vigoare de la 1 februarie, așa cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul anunță plafonarea prețurilor

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre plafonarea prețurilor. Acest subiect nu mai este deloc unul clar pentru români, având în vedere că au avut loc atâtea schimbări în acest sens. Premierul Nicolae Ciucă vine acum cu o decizie definitivă ce intră în vigoare din 1 februarie.

Astfel, aflăm de la premier că s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creşterea limitei de consum. Mai exact, plafonul scade de la 1 leu la 0,8 lei per KW, în timp ce limita de consum crește de la 300 de KW la 500 de KW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW.

Cât despre gazele naturale, premierul a anunțat că plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de KW.

“De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Oficialul a anunțat că aceste schimbări vor acționa puternic asupra economiei, iar impactul bugetului va fi de aproximativ 3 miliarde de lei. De altfel, premierul susține că toate facturiletrimise greșit până acum vor fi retrimise oamenilor, dar fără ca aceștia să aibă de suferit. Astfel, nu vor fi debranșați și nici nevoiți să plătească penalități.

În această dimineaţă va exista o discuţie între autorități și furnizori şi distribuitori, în urma căreia vor fi stabilite toate detaliile ce mai apoi vor fi cuprinse în Ordonanţa Guvernului ce va fi promovată săptămâna viitoare.

coral