Numărul romilor penticostali din Dej, care sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj, a ajuns la 72, dintr-un total de 100 de oameni.

Un expert epidemiolog a declarat pentru Știri de Cluj că infectarea este foarte ridicată, dar nu este concludentă. ”În comunitățile de romi nu se respectă regulile de igienă și distanțare. Ei locuiau la dej câte 10 într-o cameră. Este suficient o persoană să tușească și se înbolnăvesc toți”, a spus  specialistul DSP Cluj.

Focarul din dej a fost semnalat joi, 30 aprilie, iar de atunci, zilnic, au fost duși la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Cluj romi din Dej. Până luni, 4 mai, erau internați 58, iar de atunci au mai venit 14 oameni, pe măsură ce s-a făcut testarea acestora. 

Între timp au apărut și problemele. Marți, 5 mai, a fost și o răscoală, după ce romii au fost nemulțumiți că stau numai 2 în cameră, dar ei ar vrea să stea câte 6 sau chiar 10. Au intervenit jandarmii clujeni pentru a potoli spiritele.

În cursul zilei de miercuri au apărut iarăși reclamații. Romii au spus că nu le place apa de la robinet și vor să bea apă plată sau minerală, în condițiile în care apa d la robinet este potabilă în Cluj-Napoca. De asemenea, nici mâncarea nu a fost pe placul lor

Plângerile nu au fost luate în seamă, cum nu a fost luată în seamă nici reclamați că nu sunt lăsați să iasă la țigară.

Între timp, pe străzile Mihai Viteazu și 1 Mai, under locuiesc cei 100 de romi penticostali este pază permanentă, iar cei circa 30 de oameni care au rămas acolo sunt ținuți în carantină la domiciliu. Primăria Dej le asigură mâncarea din fondurile locale.

coral