Surpriză neplăcută pentru un clujean, care a constatat că una dintre pizzele comandate de la un atelier din oraș avea o muscă gătită, alături de celelalte ingrediente.
”Am comandat de la Pizzeria d’autore din Cluj și când am deschis cutia am observat că pe o pizza era o muscă gătită. Am sunat la ei și au dat din coate, spunând că nu știu cum s-a întâmplat, dar atât”, ne-a relatat Raul. Acesta a făcut plângere la Direcția Sanitar Veterinară Cluj.
Prezența muștelor în bucătărie este un lucru grav.
”Musca pe care clientul susține că a găsit-o in pizza nu avea cum sa ajungă acolo in timpul coacerii (în cuptorul cu lemne sunt 400 de grade Celsius) sau in procesul de ambalare, care durează cateva secunde si are loc într-un mediu controlat.
Bineinteles, după predarea pizzei către client, nu mai putem controla ceea ce se intampla. Îi asigurăm pe clujenii care apreciaza rețetele noastre ca Pizzeria-trattoria d’autore respecta toate normele sanitare și de producție.
Bineinteles, regretăm experiența pe care a avut-o clientul nostru și ne-am oferit, încă de la prima sesizare către noi, sa îi refacem gratuit comanda, chiar dacă musca ar fi putut ajunge pe pizza după predarea acesteia”, spun reprezentanții pizzeriei, citați de Știri de Cluj.
Specialiștii au atras atenția că muștele în bucătărie sunt un real pericol pentru sănătate
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a redactat un întreg raport anii trecuți în ceea ce priveşte muştele (sau Musca domestica) şi modul în care acestea răspândesc boli, printre care infecţii oculare, ale pielii şi enterice, cum ar fi diareea.
Asta deoarece bacteriile care sunt luate din gunoaie şi rămân pe corpul muştei pot supravieţui câteva ore, dar cele care sunt ingerate de insectă rămân în viaţă pentru mai multe zile, fiind apoi uşor transmise pe mâncare.
”E posibil ca foarte mulţi patroni de restaurante să nu fie conştienţi de faptul că muştele sunt de două ori mai murdare decât gândacii de bucătărie”, a declarat Ron Harrison, un specialist în entomologie (n.r. – ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul insectelor) de la compania Orkin.
Potrivit lui Ron Harrison, entolomog la compania Orkin din Atlanta, muştele sunt de două ori mai murdare ca gândacii. Ele sunt purtătoare de boli grave, pentru că se hrănesc şi cu alimente, dar şi cu gunoaie.
Specialistul Orkin subliniază, de asemenea, că muştele pot ”transmite ouă de paraziţi”.