La doar 22 de ani, Maya Ghazal deține o licență de pilot în Marea Britanie, este Ambasador al Bunăvoinței pentru Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), pledând în spațiul public pentru incluziunea refugiaților, accesul la educație, oportunități de muncă și combaterea stereotipurilor negative legate de aceștia. Reprezintă un model pentru toți tinerii refugiați care visează să-și depășească limitele și, mai nou, este cetățean britanic cu acte în regulă. 

„Știu foarte bine ce înseamnă să fii refugiat. Știu că nu suntem doar numere, ci indivizi cu speranțe și visuri, care au lăsat totul în urmă pentru a-și găsi un loc în care să fie în siguranță. Suntem oameni care au multe de oferit. Am venit în Marea Britanie ca refugiat, iar acum sunt pilot, inginer și ambasador al bunăvoinței pentru UNHCR. Nu aș fi ajuns unde sunt astăzi fără ajutorul oamenilor care m-au primit și m-au sprijinit aici în Marea Britanie. Cu toții avem un rol de jucat în crearea schimbării, iar cel mai mic act de bunătate poate face diferența”, scria Maya Ghazal pe contul său oficial de instagram în data de 19 iunie 2021, cu doar câteva ore înaintea celei de-a 21-a aniversări a zilei mondiale a refugiatului (World Refugee Day), care este celebrată anual la 20 iunie, potrivit Rezoluţiei 55/76 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite din 4 decembrie 2000. 

Născută și crescută în orașul Damasc, capitala Siriei, Maya Ghazal și familia sa s-au confruntat cu dificultăți tot mai mari după ce a izbucnit revolta siriană din 2011, care a conuds ulterior la un război civil în care au murit peste 594.000 de oameni, dintre care 22.000 copii, iar 2,1 milioane de civili au fost răniți și au rămas mutilați pe viață, în timp ce aproape 13 milioane de cetățeni sirieni și-au părăsit domiciliul transformat în ruină. Dintre aceștia, mai mult de 5 milioane și jumătate au migrat în Turcia, Liban și Europa.

Pe lângă atacurile aeriene, multiplele explozii, atacurile cu bombă sau atacul cu gaz sarin din 4 aprilie 2017, declanșat de Assad împotriva propriului popor și în care au murit 86 de civili, majoritatea copii, războiul din Siria a dus la o penurie a necesităților traiului cotidian, cum ar fi apa, electricitatea sau hrana. În ciuda acestor provocări zilnice, părinții Mayei au apreciat întotdeauna că educația este cheia succesului pentru copiii lor, lucru pe care Maya Ghazal continuă să îl promoveze astăzi în discursurile pe care le ține în fața tinerilor refugiați care ajung în Europa. Maya a trebuit să schimbe școala de trei ori în timpul crizei, din cauza bombardamentelor, însă pe măsură ce situația s-a agravat, supraviețuirea ei și a familiei sale a devenit din ce în ce mai nesigură, după cum declara într-un interviu acordat revistei americane Vogue, cu ocazia săptămânii „săptămânii refugiatului”, eveniment sub patronajul ONU, care s-a desfășurat între 14 și 20 iunie 2021. 

„Când a început conflictul din Siria, în 2011, aveam aproximativ 12 ani. Eu și familia mea locuiam în Damasc, așa că la început nu am fost afectați direct. Părinții mei, știind că educația este fundamentul viitorului nostru, au vrut ca eu și cu cei doi frați pe care îi am să ne continuăm șocala, în ciuda a ceea ce se întâmpla în jur. A trebuit să schimb școala de aproximativ trei ori, deoarece zonele care erau cele mai sigure de bombardare continuau să se schimbe pe măsură ce războiul avansa. Ori de câte ori părinții noștri plecau la serviciu, tata deținea un magazin, iar mama era fotograf, ne luam rămas bun, în caz că nu ne vom mai revedea niciodată. A trebuit să trăiesc și să mă obișnuiesc cu această situație timp de mai mulți anii”, declara Maya Ghazal, care mai spunea că s-a maturizat mult mai rapid decât alți copii, pentru că „moartea nu era niciodată departe”.

Continuarea pe Digi24.

coral