De luni, 15 martie, a început Postul Paștelui, iar acum este bine ca, pe lângă postul alimentar, să spunem și rugăciunea Sf Efrem Sirul. Aceasta este o rugăciune specială pentru Postul Mare și are un mesaj puternic de pocăință. Mai mult, ea arată strădania credincioșilor de a crește spiritual și duhovnicește, dar totodată trece în revistă şi lucrurile bune, precum și pe cele rele ale pocăinţei.

În Postul Paștelui, pe lângă abținerea de la anumite alimente, este necesar să ținem și post spiritual. Iar aceasta înseamnă în primul rând să renunțăm la gândurile rele, plăcerile trupești și la cuvintele urâte. Iar pentru a ține și un post spiritual, pe lângă cel alimentar, trebuie să citim anumite rugăciuni. Și aceasta deoarece prin rugăciune și smerenie putem să ne curățăm sufletul de păcate. Mai mult, tot în această perioadă ar trebui să fim mai milostivi decât de obicei, respectiv să facem cât mai multe fapte bune.

Rugăciunea Sf Efrem Sirul

În Postul Paștelui, există o rugăciune specială care trebuie citită, aceasta având un puternic mesaj de pocăinţă. Este vorba de rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, care se citeşte în această perioadă, de câte două ori, la sfârşitul fiecărei slujbe. Așadar, când simți că ești urmărit de ghinion și ai parte doar de supărări, este indicat să rostești această rugăciune. Tradiţia bisericească o atribuie unui mare învăţător al vieţii duhovniceşti, și anume Sfântul Efrem Sirul, care este prăznuit la data de 28 ianuarie.

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău. Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin!”

Mai mult, potrivit preoților, această rugăciune reprezintă de fapt și o „verificare” pentru ostenelile și încercările noastre personale din timpul acestui post.

Canonul cel Mare al Sfântului Anton Criteanul

Însă pe lângă rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, o alta, foarte importantă și aceasta, care se citește la slujbele din Post, este Canonul cel Mare al Sfântului Anton Criteanul. Această rugăciune reprezintă de fapt una dintre treptele pocăinţei care ne îndrumă către Ziua Învierii lui Iisus Hristos.

Acesta este un canon de pocăință, imn liturgic alcătuit din nouă cântări bogate, compuse din stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația: „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!” Canoanele, care au fost compuse la început de creștini sirieni elinizați din Palestina, sunt mai sobre din punct de vedere muzical și au un conținut teologic mai accentuat.

Totodată, această perioadă de post și nevoințe ar trebui ținută cu seninătate și nu cu mâhnire. Nu trebuie să ne pară rău că ne abținem de la anumite lucruri lumești, deoarece prin aceasta pierdem tocmai esența postului. Așadar, ar trebui să postim din toată inima, rostind rugăciuni atât dimineața, cât și seara înainte de culcare. Însă, cel mai important, să nu uităm de rugăciunea Sf Efrem Sirul, care trebuie spusă zilnic. coral