Scene de groază apar pe un cont de socializare de pe platforma INSTAGRAM. Imaginile par filmate de unul dintre băieții care asistă în timp ce ”bombardiera”, o minoră cu probleme de comportament grave, lovește în repetate rânduri o altă minoră. Clipul a fost stocat de pe un alt profil și adăugat pe o pagină care se laudă cu lupta anti-bully folosindu-se permanent de clipuri cu scene de violență asupra unor victime reale., arată Ziar de Cluj.

Din comentariile publicate la clipul respectiv reiese că agresoarei se plângea că ”i-au furat clipul din story” fără să pună sursa, semn că actele de violență ale prietenei sale sunt la ordinea zilei. La sesizarea Ziar de Cluj polițiști clujeni au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe. Din păcate nu există infromații potrivit cărora tânăra atacată cu brutalitate să fi depus plângere penală împotriva agresoarei. 

„Polițiștii din cazul Secției 1 Cluj-Napoca au deschis un dosar penal pentru săvârșirii infracțiunii de lovire și alte violențe. În prezent se desfășoară cercetări pentru identificarea persoanelor care au apărut în filmare și alte aspecte care țin de cauză”, explică reprezentanții IPJ Cluj. 

Contul de INTSTAGRAM pe care apare această filmare a fost creat la începutul lunii și conține o colecție imresionantă de filmulețe cu agresiuni asupra minorilor și animalelor de companie. În descrierea principală a contului sunt menționați drept ”creatori” doi vloggeri extrem de cunoscuți printre adolescenți. Cu toate acestea, în lipsa unei confirmări că legătura dintre cei doi și pagina respectivă există în realitate, Ziar de Cluj a ales pentru moment să nu dezvăluie identitatea acestora. 

„Ce pot spune despre agresivitate este ca ea creste pe măsura ce este încurajată. Adolescenții au mare nevoie de atenție și de validare din parte grupului de prieteni, respectiv de apartenența la grup. Toate comentariile pe care le-au făcut cei ce au filmat au satisfăcut nevoia de atenție și popularitate. Lipsa unei critici la un comportament violent are un efect foarte puternic. Se normalizează ceva ce ar trebui blamat și pedepsit. Toate formele de socializare care permit distribuirea și vizualizarea actelor violente pot sa satisfacă nevoia de popularizare și atenția a agresorilor. Pe de alta parte, dacă nu sunt aspru criticate actele de violenta și dacă nu se iau măsuri odată ce se distribuie video-uri in care este evidenta violenta, adolescenții pot normaliza comportamentele agresive. Adică, sa nu li se mai para atât de greșite. 

Nu știu care sunt premisele, scopurile și teoriile pe care își bazează activitatea paginile de “stop bullying”, dar ar trebui sa aibă un sistem prin care sa se asigure ca nu ajung sa aibă um rol in răspândirea materialelor cu violenta”, explică Gabriela Culda, avocat și psiholog criminalist.

Cu toate acestea Codul Penal pedepsește doar răspândirea de materiale pornografice cu minori, nu și cele cu acte de violență. Aici intervin platformele de socializare care își construiesc politica internă și acționează prin programe automate de cenzură a unor elemente precum sânge, cadavre, etc. sau prin raportări multiple de la alți utilizatori. Așa se face că profilul de Instagram poate promova fără limită clipuri cu copii care se bat sau sunt bătuți de agresori ”populari”. 

 

coral