Demisie de ultima ora din Guvernul condus de Viorica Dancila. Dupa ce judecatorul Ion Popa a fost numit, pe data de 9 mai, de sefa Executivului drept secretar de stat in Ministerul Justitiei, potrivit unei decizii publicate in Monitorul Oficial, acum acesta a ales sa se pensioneze, la doar trei saptamani distanta. De remarcat ca Popa nu mai activa in magistratura inca din iulie 2018. Ultima instanta la care a lucrat a fost Curtea de Apel Bucuresti.

Demisie din Guvernul condus de Viorica Dancila

Ion Popa este cunoscut ca un apropiat al Rodicai Stanoiu si a lucrat pentru Ministerul Justitiei cand aceasta a condus institutia, mai exact 2000-2004. Popa a ocupat succesiv functiile de inspector general judecatoresc in cadrul Inspectiei Generale din Ministerului Justitiei, pret de un an de zile, intre 2001 si 2002, si director Directia Organizare Judiciara, din 2002 pana in 2004. De altfel, judecatorul Ion Popa a scris, in 2013, un studiu controversat  in care a sustinut ca femeile judecator sau procuror reprezinta o vulnerabilitate pentru justitie.

Mai exact, intr-un studiu elaborat de acesta si publicat in numarul 7 din 2013 al revistei ”Curierul judiciar”, femeile magistrat erau incluse la categoria vulnerabilitati ale sistemului de justitie pentru ca, avand „foarte putine optiuni decente de cuplu”, ele cad prada ”unei eventuale oferte de nerefuzat venita din partea unui barbat”, iar relatia ”capata progresiv valente infractionale, finalul fiind previzibil”.

„In acest context restrictiv, femeia judecator/procuror are foarte putine optiuni decente de cuplu si tocmai de aceea vulnerabilitatea sa se concretizeaza in fata unei eventuale propuneri de nerefuzat venita din partea unui barbat care: are posibilitati financiare, normal fizic, are aparent insusiri morale si afective de apreciat, atent, tandru, receptiv, are un cerc relational de invidiat, acces, eventual, in cercuri diverse ale lumii artistice, sportive, politice, etc. si mai ales, nu pare a fi interesat de aspectele vietii profesionale ale femeii judecator/procuror.

Ion Popa, autorul unui studiu controversat

Acceptand o astfel de relatie care ii asigura un cel putin rezonabil nivel de trai, un tonus deosebit in randul colegilor, o viata sociala de o mare diversitate, preocupari recreative acaparante, toate fara costuri financiare, un loc central de interes din partea partenerului si/sau a grupului, tinta devine dependenta si in acelasi timp tematoare ca ar putea pierde un atare statut, eventualitatea revenirii la situatia anterioara relatiei devenind greu sau imposibil de conceput.

Este motivul pentru care la acest moment al relatiei judecatoarea/procuroarea este dispusa la compromisuri profesionale pe care mesianicul partener i le propune gradual (procedeul „startului mic” prin tehnica „aruncarii mingiei joase-low-balling, ori tehnica „piciorului in usa”),relatia capata progresiv valente infractionale, finalul fiind previzibil”, scria Ion Popa in studiul sau.

coral