News Flash:

CRIZĂ de sânge la Centrul Regional Cluj: „Avem nevoie de TOATE grupele!”

22 Februarie 2021
836 Vizualizari | 0 Comentarii
nevoie urgenta sange cluj

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj a lansat un apel către clujeni, să doneze sânge, indiferent de grupă.

Potrivit reprezentanților Centrului de Transfuzie, numărul donatorilor a scăzut în ultima perioadă, însă nevoia de sânge este în continuare mare, motiv pentru care îi îndeamnă pe clujeni să doneze sânge indiferent de grupa din care fac parte. Nevoia cea mai mare este la grupele sanguine A+, O+, O-, A-.

„Chemare la donare: avem nevoie de toate grupele de sânge! Deficit major pe A+, O+, O-, A-. Facem un apel către toți cetățenii Clujului: numărul celor care se prezintă să doneze la centru e scăzut, iar cererea venită din partea clinicilor și spitalelor din regiune e mare și stocurile noastre nu reușesc să facă față. Bolnavii au nevoie permanentă de sânge.

Vă așteptăm la noi la centrul de donare din Cluj-Napoca, pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, de luni până vineri între orele 7.30 - 13.30 (11-11.30 pauza de dezinfectare a suprafețelor). Programări pe www.donorium.ro”, se arată în anunțul postat pe pagina de Facebook Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj.

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a putea dona sânge?

Oricine poate dona sânge, dar cu îndeplinirea anumitor condiţii: donatorii trebuie să aibă la ei actul de identitate; să mănânce dimineață un mic dejun ușor, fără grăsimi; vârsta cuprinsă între 18-60 ani; stare generală de sănătate bună; greutate corespunzătoare: femei > 55kg, bărbați > 60kg; să nu fi avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase; să nu fie alergic; să nu fie răcit; să nu fie sub tratament medicamentos; să nu aibă tensiune arterială > 180/100 mmHg; să nu fie în perioada menstruației; să nu fie sub tratament anticoncepțional; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale sau dentare; să fie odihnit; să nu fie după tură de noapte la serviciu; să nu fi consumat alcool în ultimele 72 ore; să nu fi mâncat grăsimi în ultimele 24 ore; să nu fie în pensie de boală (indiferent de diagnostic); să nu te fi vaccinat în ultimele 2 săptămâni; să nu-și fi făcut tatuaje în ultimele 6 luni.

Facilităţile donatorului de sânge: primeşte 7 bonuri de masă cu care va putea face cumpărături în orice magazin care acceptă bonuri de masă. Următoarele analize de sânge sunt gratuite: Hepatită B şi C, HIV (SIDA), sifilis, leucemie, hemoglobină şi primeşte o adeverinţă pentru reducere de 50% pentru transportul în comun (RATUC) pentru 1 lună şi o zi liberă.

Potrivit datelor, doar 2% din populația României donează sânge, deși este estimat că aproximativ 60% din populația țării va avea nevoie, la un moment dat, de minim o transfuzie de sânge.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

criza sange
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 22 queries | Mysql time :0.041737 (s)