Un bărbat lovit în cap de o umbrelă de pe terasa restaurantului McDonald’s din centrul Timișoarei a fost obligat să achite companiei 2.000 de euro (9.300 de lei) în urma unui proces în care a cerut daune morale, dar cererea i-a fost respuinsă. Sentința nu este însă definitivă.

Incidentul s-a petrecut în mai 2021. În procesul prin care a cerut daune morale de 50.000 de euro, judecat la Tribunalul Timiș, bărbatul a arătat că în seara zilei de 23.05.2021, în timp ce se afla pe terasa McDonald’s din Timișoara, „a fost lovit în zona capului de copertina marchizei din mijloc, cauzându-i suferințe fizice grave și neuro-psihice, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale”.

Bărbatul a avut nevoie de zece zile de îngrijiri medicale, iar dosarul penal deschis în urma incidentului a fost clasat pentru că vătămarea a necesitat mai puțin de 90 de zile de îngrijiri medicale.

Cum s-a apărat compania

În urma clasării dosarului penal, clientul restaurantului a deschis dosar civil, solicitând daune morale de 50.000 de euro.

În proces, compania, care a fost apărată de o casă de avocatură din Capitală, a arătat că „în urma unei rafale puternice de vânt, de peste 50 km/h, intervenită brusc, braţul uneia dintre cele trei copertine ce acoperea o parte din terasa restaurantului McDonald’s, s-a rupt brusc, lovidu-l pe reclamant care, în momentul respectiv, stătea pe terasă, la una dintre mese”.

„Un astfel de eveniment face parte din categoria evenimentelor cu caracter extraordinar, ce nu puteau fi prevăzute şi nici prevenite ori evitate de pârâtă”, s-a mai apărat compania care deține restaurantul.

Potrivit companiei, conform procedurii, managerul restaurantului a sunat la 112 și a chemat o ambulanță, iar clientul ar fi spus că „nu a dat nicio declaraţie poliţiei şi că nu va depune plângere, deoarece incidentul s-a produs din cauza naturii”.

Lovit și cu banii luați

În urma procesului, Tribunalul Timiș a decis că reclamantul nu este îndreptățit să primească despăgubiri morale de la Mc Donald’s pentru că incidentul a fost „fortuit”.

„Raportat la cauzele exoneratoare de răspundere, tribunalul reţine că subzistă elementele cazului fortuit, constatând că evenimentul extern invocat (rafale puternice de vânt) întrunea elementele cazului fortuit. Fenomenul în sine, vântul, este previzibil, însă intensitatea şi existenţa unor rafale cu caracter brusc nu puteau fi prevăzute de pârâtă”, se arată în sentința Tribunalului Timiș, care a fost atacată cu apel.

Sentința nu este însă definitivă, primul termen din apel a fost programat pentru 17 ianuarie 2024, la Curtea de Apel Timișoara. Sentința din apel a rămas în pronunțare pentru data de 31 ianuarie 2024, scrie adevărul.ro.

Sursa foto: Opinia Timișoarei

  coral coral