Este foarte probabil sa-ti fi dorit de la primul tau telefon mobil sa stii cum afli cine te suna cu numar necunoscut. O noua aplicatie pentru iPhone si Android face o treaba surprinzator buna in a-ti oferi raspunsul.

Indiferent cat de mica sau de mare este lista ta de contacte pe mobil sau cat de precauti esti in a impartasi numarul de telefon cu diversi, te vei lovi inevitabil de numere pe care nu le ai in agenda. Poate fi vorba de un prieten vechi caruia i-ati pierdut numarul cand ti-ai schimbat smartphone-ul sau poate e Vodafone-ul care va cere feedback pentru apelul de ieri la serviciul clienti.

In orice caz, desi se intampla surprinzator de rar sa va mai loviti de un Apelant necunoscut sau Unknown Caller, de cateva ori pe zi, pe ecranul telefonului, apare un numar pe care nu il aveti in agenda. Din acest motiv, am cautat sa invat cum afli cine te suna cu numar necunoscut. Solutia efectiva nu este deloc complicata, dar mai imbucurator decat atat, este faptul ca vine la pachet cu alte cateva beneficii.

Trecand peste faptul ca solutia vine sub forma unei banale aplicatii, am fost foarte curios vizavi de modul in care functioneaza. Cum ma asteptam, trebuia sa fie vorba de o forma de crowdsourcing. Din momentul in care va instalati aplicatia si va creati un cont sau va autorizati telefonul pentru a o utiliza, in mod implicit, ii dati acordul sa va acceseze agenda. In acel moment, lista voastra de contacte se cumuleaza cu a altor cateva milioane de utilizatori pentru ca, in final, sa se ajunga la valoarea astronomica de peste ,,2 miliarde de numere de telefon” mentionate pe site.

Aplicatia in cauza poarta numele de Truecaller, este gratuita si poate fi descarcata pentru iPhone, Android, cu un click pe oricare dintre platforme. Exista aceeasi baza de date si online la adresa Truecaller.com. Ideal ar fi insa sa iti instalezi aceasta aplicatie pe telefon, deoarece, in functie de permisiunile pe care le acordati la instalare, va poate notifica in timp real daca sunteti sunati de un numar de tip spam. Acesta din urma poate fi fie de la vreun comerciant online, fie de la vreun operator de telefonie sau personaj rau intentionat.

Dupa instalarea Truecaller, vei urma cativa pasi de configurare care functioneaza si ca un mic tutorial. Daca ai telefonul in romana, respectivele informatii, iti vor fi servite in romana. Pe iPhone, desi cred ca este similar si pe Android, trebuia permiteti Truecaller sa functioneze ca un manager de apeluri pentru a te informa daca primesti apeluri de tip Spam. Pentru asta, trebuie sa intri in Configurari sau Settings, la Telefon, urmat de un tap pe Blocarea si identificarea apelurilor. Pe aceasta pagina, asigura-te ca Truecaller este activ. Din acel moment, un apel de la TopShop, de exemplu, poate fi receptionat in continuare, dar in momentul in care esti sunat, ecranul telefonul va fi rosu si se va vedea ca este vorba de un apel Spam.

Raspunsul la intrebarea ”cum afli cine te suna cu numar necunoscut” implica insa cativa pasi in plus. Dupa ce te-a sunat cineva si ai refuzat sa-i raspunzi sau i-ai raspuns, dar nu ai nici o idee cu cine ai vorbit, din apelurile recente, retine numarul de telefon cu pricina sau tine degetul pe el pentru a-l copia. Pe iPhone, trebuie sa apesi pe acel i micut intr-un cerc din dreptul numarului, in lista de apeluri, pentru a-l copia. Intra in Truecaller si, folosind butonul cauta, incepe sa tastezi numarul de mai devreme sau tine apasat in zona numarului pentru a-l lipi cu comanda Paste. In cel mai optimist caz, vei afla numele persoanei care v-a sunat. In cel mai trist caz, numarul va figura ca nefiind in baza de date. In cazul numerelor din strainatate, te ajuta sa vezi tara si, de cele mai multe ori, localitatea din care ai fost sunat.

Experimentele mele cu Truecaller, in cele mai multe cazuri, au fost reusite, desi mi-as fi dorit sa faca o treaba si mai buna. Singura solutie care acest lucru sa se intample si sa avem cu totii de beneficiat, este sa-l instalam intr-un numar cat mai mare.

coral