Tulpina Omicron a noului coronavirus este varianta cu cele mai multe mutații de până acum. Adică peste 30 de mutații, ceea ce înseamnă că are cât toate versiunile de până acum: afla, beta, gamma, delta, dar și câteva în plus, anunță oamenii de specialitate. Nimeni nu știe cât este periculoasă, de fapt, această nouă variantă, deși SUA transmit, prin experții lor, că varianta Delta ar fi cea de care să ne temem, nu Omicron. Totuși, cum va arăta valul cinci în țara noastră, cu această tulpină sud-africană care deja este prezentă în România? Medicul de boli infecțioase Adrian Marinescu explică pe larg.

Cum va arăta valul cinci în țara noastră

În laboratorul de secvenţiere de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balş”, din Capitală, cercetătorii au constatat că noua variantă a adunat toate mutațiile de până acum, dar are și unele noi. Specialiștii spun că Omicron are peste 30 de mutații, cât toate tulpinile de până acum: afla, beta, gamma, delta, dar și câteva în plus.

„Practic, mutațiile sunt cele pe care le-am întâlnit și la alte variante, însă combinația lor nu știm sigur cam ce efect va produce”, a precizat Marius Surleac, cercetător științific, pentru Digi24.

Omicron are peste 30 de mutații

Despre noua variantă Omicron se crede că ar fi apărut în organismul unei persoane imunodeprimate, cu HIV, care nu a avut puterea să se lupte cu virusul.

„Șe știe că în Africa de Sud există mulți pacienți cu infecție HIV. Mediul ar fi propice pentru dezvoltarea mutațiilor în genomul SARS-CoV-2”, a explicat biologul Simona Paraschiv de la Institutul ”Matei Balș”.

„Faptul că se replică mai mult timp într-o persoană cu sistemul imunitar compromis îi permite virusului să selecteze mai multe mutații, pentru că sistemul imun practic nu reacționează și virusul persistă mai mult timp. Nu îl deranjează într-atât cât să îl elimine și persistența asta îi dă virusului voie virusului să evolueze în cadrul pacientului respectiv și acolo se adună mutațiile în timp”, a punctat experta.

Noua tulpină ar putea provoca un dezastru

O mare problemă ar fi ca tulpina de Covid să poată ”păcăli” anticorpii produşi prin vaccinare. Acest lucru, plus faptul că este mult contagioasă, ar putea genera un dezastru mai mare decât cel pe care-l trăim de aproape doi ani, este de părere medicul Adrian Marinescu.

„Mă aștept să avem un val 5 – nu știu dacă va fi neapărat cu varianta Omicron, aici este de discutat -, dar vom avea un val 5 care va presupune un număr de infecții probabil destul de mare, dar cu forme care vor fi cu forme relativ ușoare. Imunitatea colectivă obținută la trecerea prin boală, indiferent de varianta virală, și faptul că totuși populația a fost și vaccinată într-un anumit procent vor face diferența. Imunitatea colectivă cred că va juca un rol important”, a declarat Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.

Adrian Marinescu, mesaj pentru români

Medicul român face apel la vaccinare, spunând că mai ales doza a treia, booster-ul, joacă un rol extrem de important în prevenirea răspândirii acestui virus. Dr. Adrian Marinescu este de părere că vaccinul face diferența între viață și moarte.

„(…) Contează foarte mult (n.r. – vaccinarea), mai ales doza a treia, booster-ul, se pare că joacă un rol extrem de important. Crește răspunsul imun și ajungem să avem o protecție care să ne salveze de o formă care să ne pună viața în pericol. Până la urmă, vaccinul face diferența între viață și moarte”, arată medicul Adrian Marinescu.

  coral