Sociologul Barbu Mateescu, stabilit la Cluj, face o comparație între orașele Cluj-Napoca și Timișoara, folosind două tinere, prietene, dar diametral opuse. 

Iubitul celei cuminți este primarul Dominic Fritz, iar cea haioasă, extravagantă (Clujul) vrea un iubit și mai și. Fiecare poate înțelege ce vrea, dar una dintre concluzii este că în Cluj-Napoca trebuie un primar ”MULT MAI frumos, epatant, spumos, carismatic decât respectivul (Fritz)”.

„Uite o poveste reală.

Două tipe tinere. Una tatuată, hazoasă, carismatică, pupăcioasă, emoţională, imaginativă, creativă, promiscuă, "sâmbătă seara când plec în oraş îmi scriu adresa de acasă cu marker-ul pe braţ ca să poată să mă ducă înapoi taxiul pentru că o să fiu atât de praf că n-o să mai pot vorbi", deci a la Berlin. Are brăţări, inele, un zâmbet de mori, e enciclopedie de muzică, călare pe toate trend-urile culturale mai acătării, are proiecte ambiţioase, e populară, lăudată. 

Prietena ei cea mai bună: cămaşă albă corporatistă, toţi nasturii închişi, devreme acasă, calmă, respectuoasă, politicoasă, raţională, deşteaptă, muncitoare, nu atrage atenţia asupra ei, nu * vrea * să atragă atenţia asupra ei, nu iese în oraş ("ce să cheltui banii aiurea, îmi gătesc acasă"), deci exclus: festivaluri, concerte, cluburi, marijuana, săruturi for the fun of it, sex aiurea-n tramvai, emoţii puternice, băşcălie, stat cu fundul pe iarbă ("mă murdăresc").

(OK, o mai trage lumea spre un concert-două, dar nu e maniacă precum fata hazoasă). Cele două prietene se înţeleg de minune pentru că sunt prietene hăt din copilărie, urăsc aceleaşi lucruri, "celelalte nu sunt ca noi, câh", fac la fel de mulţi bani, adică mulţi. Mulţi!

Dar avem şi interplay-uri previzibile: fata zvăpăiată se mândreşte subconştient că e superioară celeilalte şi de fapt de aceea o ţine aproape, fata curăţică jinduieşte să fie faină ca cealaltă dar evident n-are cum să fie, atributele psihologice sunt total diferite.

Intrigă: fata cuminte şi-a găsit un super-iubit, frumos, epatant, spumos, carismatic de nu se poate, toţi prietenii comuni ai celor două vibrează "wow, ce mişto e tipul ăsta".

Înţelegi dilema fetei extravertite: ca să se păstreze raportul de forţe ea trebuie să aibă nu un iubit la fel de frumos, epatant, spumos, carismatic precum fata cuminte, ci MULT MAI frumos, epatant, spumos, carismatic decât respectivul. Deci problemă.

Fata cuminte e Timişoara.

Iubitul e Fritz.

Fata spumoasă e Clujul”, a scris Mateescu pe Facebook. coral