Dezvoltarea abilităților sociale este extrem de importantă pentru copii, pentru viața lor prezentă și viitoare. Iar pentru unii micuți, socializarea pare să fie mai dificilă decât pentru alții. Dacă juniorul tău pare să întâmpine dificultăți în a relaționa cu alți copii de vârstă apropiată, e posibil să aibă nevoie de puțin sprijin pentru a-și antrena și dezvolta abilitățile sociale. 

1. Învățați prin joc

În perioada copilăriei, principala metodă de învățare este jocul. În timp ce se joacă, micuții folosesc și educă abilitățile sociale, deci tot ceea ce ai tu de făcut este să creezi un mediu favorabil acestui proces.

Printre cele mai potrivite jocuri în acest scop se numără jocurile de rol, în care fiecare participant pretinde că este un anumit personaj într-o situație imaginară. E un fel de piesă de teatru improvizată, dacă vrei, pe care o puteți exersa și acasă, părinți și copii. Îl poți menține interesat pe cel mic alegând diverse jocuri de rol de la Educlass.ro pentru a varia clasicele de-a mama și copilul, sau de-a grădinița. 

Joaca poate oferi numeroase oportunități de învățare, indiferent că e vorba despre o repriză de leapșa sau despre construit din cuburi. Astfel:

Îi poți cere ajutor copilului atunci când e vorba despre diverse sarcini, astfel încât să îl înveți să colaboreze în cadrul unei echipe;

Îl poți învăța pe copil cum să reacționeze pozitiv inclusiv în situații dificile pentru el, când pierde la un joc sau când nu îi sunt acceptate sugestiile;

Arată-i că îl înțelegi când e supărat, dar că poate privi partea bună a lucrurilor (poate că, deși lucrurile nu au ieșit așa cum și-a dorit, prietenul lui cel mai bun e fericit și se poate bucura împreună cu el?);

Arată-i cum să împartă jucăriile și care sunt avantajele acestei alegeri. 

2. Vorbește-i despre comportamentele inacceptabile din punct de vedere social

Unii copii atrag atenția asupra propriei persoane și încearcă să își impună punctul de vedere prin comportamente inacceptabile de tipul lovitului sau mușcatului. Este un comportament firesc într-o anumită etapă de vârstă, dar care trebuie modelat și temperat. 

Ajută-l să înțeleagă cum se simt ceilalți copii atunci când sunt agresați în acest fel. Încurajează-l să își ceară scuze atunci când greșește. Dacă nu se simte confortabil să facă asta, sprijină-l formulând tu o scuză în numele lui: Mihai este trist că te-a rănit și ar vrea să îți spună că îi pare rău. Laudă-l de câte ori se joacă frumos și alege alte moduri de comunicare. 

3. Exersați comunicarea verbală

Păpușile și marionetele vă pot ajuta să comunicați mai mult și mai bine despre întâmplările de peste zi sau despre frustrările acumulate. E de mare ajutor să vorbești cât mai mult cu copilul, inclusiv povestindu-i despre ceea ce faci pe parcursul zilei: cum alegi lucrurile pentru pus la spălat, cum procedezi ca să le întinzi, cum îi prepari mâncarea preferată – orice faci se poate transforma într-un motiv de comunicare.

4. Învață-l să asculte și să își aștepte rândul 

Copiii deprind abilitățile verbale și nonverbale observând felul în care adulții interacționează între ei. Oferă un exemplu bun:

Demonstrează-i ce înseamnă să fii un bun ascultător. Mai târziu, când te va întrerupe, amintește-i cum l-ai ascultat cu răbdare mai devreme și roagă-l să procedeze și el la fel:

Jucați jocuri de tipul Simon spune

Jucați diverse jocuri de societate simple, în care trebuie să aștepte să îi vină rândul;

Exersați în familie jocuri în care persoana care dorește să vorbească trebuie să țină în mână un anumit obiect care trece de la unul la altul și, deci, trebuie să aștepte.

5. Arată-i importanța limbajului nonverbal

Tot prin exemplul propriu învață-l pe copil despre contactul vizual atunci când comunică. În cazul copiilor mai mari, jucați jocuri amuzante care să îi ajute să înțeleagă modul în care funcționează limbajul nonverbal alegând un comportament care contrazice ceea ce comunici prin cuvinte. De pildă, îi poți spune – pentru antrenament – cât de mult îl iubești, în timp ce stai cu brațele încrucișate și privești în altă direcție. Întreabă-l cum s-a simțit în timpul exercițiului, apoi faceți schimb de roluri. 

Dezvoltarea abilităților sociale îl va ajuta pe copilul tău să interacționeze mai ușor în viață, să stabilească legături de calitate cu cei din jurul său, să comunice mai bine, prin urmare antrenarea lor merită orice efort. 

Sursa foto: www.pexels.com  coral