Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, estimează că în mai puțin de două sptămâni, România ar urma să atingă 2.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi.

Odată ajunși la acest număr, țara se îndreaptă cu pași mari spre o stare de urgență asemănătoare celei din lunile martie-aprilie, este de părere profesorul clujean.

„Părerea mea, în mai puțin de două săptămâni ajungem la două mii de cazuri pe zi și suntem pe un drum care ne îndreaptă cu pași mari spre un lockdown ca în martie și aprilie”, a declarat Răzvan Cherecheș, la Europa FM.

 

Carantinarea trebuia făcută mai devreme

Profesorul consideră că criteriile de carantinare a localităţilor nu sunt suficient de clare, iar măsura trebuia luată mai devreme.

„Sunt 8 criterii pentru carantinare, dar e foarte neclar dacă se utilizează două, patru sau toate dintre ele când autorităţile iau decizia de închidere a unei localităţi. A fost lăsat, părerea mea, intenționat un spațiu de manevră pentru politicieni să decidă în funcție de situație. Când tu vrei să protejezi populația, trebuie să ai criterii foarte clare, să iei măsuri ferme și din timp, iar acest lucru nu s-a întâmplat”, a mai spus el.

 

„Este inacceptabil să prioritizezi pe cei care pleacă în concedii”

Răzvan Cherecheş spune că avem o capacitate de testare limitată, iar în aceste condiţii ar trebui testate în special persoanele din grupe de risc.

„Este inacceptabil să prioritizezi cei care pleacă în concedii în Grecia, adică cei care duc banii din țară ca să sprijine economia altei țări. În același timp, tu nu testezi periodic personalul medical, șoferi de autobuz, cei care lucrează în supermarketuri. Aceștia sunt expuși zilnic, iar dacă unul singur e infectat, transmite mai departe ca focul”, a conchis acesta.