Șeful diplomației britanice, David Cameron, a îndemnat marți Statele Unite să deblocheze un ajutor militar masiv pentru Ucraina, la o zi după o întâlnire rară cu Donald Trump, potrivit AFP.

David Cameron Foto: Juliane Sonntag / DPA / Profimedia

În timpul vizitei sale la Washington, Cameron nu va fi însă primit de președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care blochează adoptarea acestui pachet bugetar în Congres.

Fostul premier conservator a fost în „contact” cu Johnson, dar o întâlnire nu poate avea loc în această săptămână din cauza unor agende contradictorii, potrivit unor surse guvernamentale britanice.

După ce a sosit în Statele Unite cu o zi înainte, Cameron a călătorit direct în Florida pentru a se întâlni cu fostul președinte american Donald Trump, cu care a luat masa la reședința sa de la Mar-a-Lago.

El a refuzat să dea detalii despre conversațiile lor, susținând că a fost o întâlnire „privată”, dar a spus că a discutat cu Donald Trump „o serie de probleme geopolitice importante”, inclusiv „viitorul NATO”.

„Printre subiectele discutate s-au numărat viitoarele alegeri din SUA și Marea Britanie, chestiuni politice specifice Brexitului, necesitatea ca țările NATO să își satisfacă nevoile de cheltuieli pentru apărare și încetarea crimelor din Ucraina”, potrivit unei transcrieri a întâlnirii publicate de anturajul lui Trump.

Magnatul republican, care candidează în noiembrie pentru un al doilea mandat împotriva președintelui democrat Joe Biden, a stârnit controverse în Europa atunci când a amenințat în februarie că țările NATO nu vor mai avea garantată protecția împotriva Rusiei dacă nu vor aloca un buget suficient pentru apărarea lor.

Ulterior, el a insistat că aceste remarci au fost un mod de a „negocia” și de a pune presiune asupra europenilor.

Vizita lui Cameron are loc în contextul în care un program de asistență militară și economică de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev rămâne blocat în Congresul american, din cauza opoziției reprezentanților republicani influențați de fostul președinte.

Senatul, majoritar democrat, a aprobat deja pachetul de ajutor, dar președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a refuzat să îl supună la vot.

Congresul american și-a reluat luni sesiunea parlamentară, după o pauză de două săptămâni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că țara sa va pierde războiul dacă pachetul de ajutor rămâne blocat în Congres, în timp ce Rusia a intensificat presiunea în estul țării.

Cameron urma să pledeze în continuare pentru adoptarea acestui buget în fața aleșilor din Congres.

„Vin aici fără intenția de a da lecții nimănui”, a spus Cameron, afirmând că este „pur și simplu convins că este profund în interesul dumneavoastră să scoateți acești bani din visterie”.

„Vor fi oameni la Teheran, la Phenian, la Beijing, care se vor uita la modul în care ne susținem aliații, cum îi ajutăm, cum oprim această agresiune neprovocată și ilegală și care vor avea o idee despre cât de angajați suntem”, a adăugat el, citat de AFP.

  coral