Elevii din medii vulnerabile, din rural sau orașele mici ale României pot parcurge cursuri de programare și robotică gratuit timp de doi ani.

Programul CODE Kids se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, care vor să își dezvolte competențele de programare vizuală și STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică). Elevii învață noțiuni de bază în programare, robotică, realizare de aplicații, jocuri și animații.

85 de biblioteci publice locale, 10 școli, 7 organizații neguvernamentale, 5 licee și 2 primării s-au alăturat inițiativei, iar până acum au participat la cursuri peste 4.600 de elevi de la lansarea proiectului în 2017.

Din județul Cluj participă Primăria Comunei Viișoara, Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Cluj-Napoca și Liceul Teoretiv „Kemeny Zsigmond” din Gherla.

Cum funcționează proiectul?

Părinții contactează biblioteca/centrul/asociația/școala și își înscriu copilul la grupa de începători CODE Kids. Cursurile se țin o dată  sau de 2 ori pe săptămână, în funcție de fiecare localitate și rezolvă teme.

„Anul acesta avem 109 cluburi active, la nivel național, ceea ce demonstrează avântul pe care l-a prins programul CODE Kids. Entuziasmul copiilor și al coordonatorilor de cluburi este molipsitor! Ne bucură faptul că i-am prins în această vâltoare a cunoașterii și suntem pregătiți să le antrenăm abilitățile digitale și soft skills, astfel încât să fie instruiți pentru profesiile care vor apărea în următorii zece-douăzeci de ani,” spune Mircea Stan, manager de proiect CODE Kids România, potrivit Edupedu.

“Într-o lume în care tehnologia avansează cu rapiditate, CODE Kids reprezintă o oportunitate de alfabetizare digitală pentru copiii din mediul rural, astfel încât aceștia să fie pregătiți să dea piept cu meseriile viitorului. În cei doi ani de program, elevii vor avea acces la noile tehnologii și la instruiri gratuite oferite de profesioniști în domeniu, vor crea aplicații mobile, vor învăța să programeze roboței, își vor dezvolta cunoștințele de matematică, logică și limba engleză și vor descoperi cât e de frumos să lucreze în echipă. Din punctul meu de vedere CODE Kids se rezumă la un singur cuvânt – viitor. (..) Programul oferă șansa copiilor din mediul rural să acceseze un domeniu extraordinar de interesant și complex printr-un club de coding gratuit,” spune Narcis Lunceanu, coordonator tehnic CODE Kids România.

coral