Parcă niciun sfârșit de an n-a fost atât de violent precum cel al acestui 2020,  aflat sub spectrul Pandemiei! Deși nu s-au făcut studii oficiale, care să trateze efectele fricii de Covid asupra psihicului uman, prin natura muncii de jurnalist, subsemnatul a făcut-o – și asta mai ales după ce a întâlnit, recent, la I.M.L. Cluj, numeroase cazuri de-a dreptul revoltătoare! Practic, frica de Covid 19 a dereglat, efectiv, mințile componenților unor cupluri, aceștia ajungând să reacționeze față de partener cu o violență incredibilă, deși situația nu o cerea!

Victimă a violenței domestice: “Dintr-un ins calm adevenit o fiară”!

Din numărul de evenimente violente – deloc puține în această perioadă a anului – am ales doar trei, mai sugestive, asta și pentru că doar în aceste cazuri victimele și-au deschis sufletul și mi-au relatat  suferințele îndurate cu prilejul acestor sărbători! Marți, 29 decembrie, unei tinere femei – aflată pentru consult, la I.M.L. Cluj – i se observă doar o vânătaie uriașă, pe frunte. Fața și ochii îi sunt acoperiți de mască și de o pereche de ochelari Gucci.

Intru în discuție cu doamna – despre care aflu că are vârsta de patruzeci de ani – și aceasta îmi mărturisește, tulburată, că a fost bătută, crunt, pe 25 decembrie, de iubitul ei, cu care are un copil și conviețuiește de cinci ani! Explică aceasta, în continuare:

“Pandemia l-a schimbat mult de tot pe omul meu. În timp ce eu încerc s-o înfrunt cu calm și încredere, el a devenit, brusc, laș și teribil de oscilant. Atât de oscilant încât în ultima perioadă nu se mai comportă ca un om normal, cu capul pe umeri: a devenit extrem de agresiv verbal și, după cum veți vedea ceva mai târziu – și din punct de vedere fizic. Practic, dintr-un ins calm, a devenit treptat o fiară”.

Se oprește pentru o clipă și mă privește, dornică să observe efectul vorbelor sale asupra mea, având avantajul că eu nu pot decât să-i ghicesc ochii din spatele lentilelor fumurii. Apoi își continuă, la fel de tulburată, povestirea: “În prima zi de Crăciun aveam discuții despre modul în care să ne petrecem revelionul: acasă sau la țară, la mama lui… Eu, calmă – prea calmă, după cum se va vedea – îi spuneam că un revelion tihnit, acasă, ar fi cea mai bună soluție, pe când el susținea că vrea la mama. Complex Oedip refulat… După care, înfuriat de calmul meu – și neavând argumente prea multe prin care să-și susțină punctul de vedere – a început să mă m-a pocnească, serios, cu pumnii și palmele. Asta, în timp ce eu refuzam să reacționez în vreun fel, ca să nu fac zgomot și să trezesc cumva copilul, care dormea în cealaltă cameră. Vă dați seama ce traumatizant ar fi fost pentru el dacă vedea scena”.

Explică mai departe că în această situație va fi nevoită – ca să elimine, pe viitor, eventualele situații identice  – să pună capăt relației lor și să-și crească singură copilul. “Și, nu în ultimul rând, să încerc să nu ajung și eu o mamă posesivă în realția cu el, ca și mama lui – ca să nu se repete istoria tatălui” – adaugă aceasta…

Altă victimă: “Iubitul a venit la colindat…Am scăpat pe geam”!

Femeia, trecută binișor de cincizeci de ani, cu fața precum o armonică – din cauza loviturilor încasate – imediat ce mă vede, marți, 29 decembrie, la I.M.L. Cluj – mă întreabă cum mai sunt, semn că ne-am mai întâlnit undeva, cândva. Îmi spulberă rapid nelămurirea, spunându-mi că tot în acest loc ne-am cunoscut, în urmă cu mai bine de un an, cu prilejul ultimei bătăi, serioase, încasate de la iubitul ei – un bunic tânăr dar extrem de “virgaci” , pensionat de la Poliția Militară… Prăbușită, vorbește cu multă greutate și-și masează permanent ceafa, locul unde recent – pe 27 decembrie – a încasat din nou scatoalce serioase din partea iubitului său, milita(u)ru`.

Totuși, în ciuda indispoziției, dorința de comunicare a femeii a câștigat, aceasta dorind să-mi facă necesara “completare” biografică la anul și jumătate – lipsă din telenovela continuă pe care o trăiește alături de tulburatul ei iubit. “În primul rând trebuie să știți că între timp  am rupt relația cu el – asta datorită violenței lui ieșite din comun. Însă, acum, duminică, m-a sunat mieros, rugându-mă să-l primesc la colindat și, mai ales să-și vadă terrierul, care a rămas la mine după despărțire, cu bichonul meu – asta pentru că el are numai o garsonieră și eu un apartament cu trei camere, deci și condiții să-l țin.

Pot să spun, de asemenea, că bichonul meu i-a crescut terrierul, așa cum și eu am tot încercat să-l cresc pe el, în toți anii aceștia – dar degeaba! Și, ca să continui, a venit de dimineață, ”la matineu” și a început să beavârtos, în stilul lui. Curând, a devenit violent, așa că după prima repriză de bătaie am scăpat doar sărind pe geam! Norocul meu că apartamentul se află la parter! Apoi, cumva m-a convins să mă întorc – și am făcut-o și pe asta! Dar a doua repriză, cea de seară, a fost mult mai dură decât cea de la matineu: am fugitdin nou  de acasă dar, din fericire, o vecină a sunat la 112 și astfel i-a oprit recitalul. Acum am venit din nou la I.M.L., sper că pentru ultima oară, fiindcă vreau să termin definitiv cu el. Și, deși n-o să fac plângere, sper totuși să-și capete pedeapsa de la bunul Dumnezeu, deci nu de la mine. Fiindcă El nu bate cu bâta!”

Bătrână bătută chiar de către fiică! Aceasta n-o mai dorește în casă!

De o altă situație, asemănătoare – de-a dreptul dramatică! – am avut parte, la debutul sărbătorilor, de data aceasta victima fiind o biată bătrânică din Gherla, în vârstă de 81 de ani. Aceasta – cu întreaga față violacee – a fost adusă la I.M.L. Cluj de către nepotul ei, un tânăr puțin trecut de douăzeci de ani… Ascultă, mută de durere, discuția mea cu nepotul ei și nu poate articula măcar un cuvânt. Jenat, tânărul îmi spune că aceasta este a doua situație de acest gen,la o diferență de o lună, în care se află bunica lui, fiindcă aceasta are probleme mari cu mătușa lui, care locuiește în casa bunicii. “Sora mamei mele are probleme de sănătate mintală și când nu-și ia medicamentul face urât de tot.

Și-n asemenea cazuri îi pică întotdeauna victim bunica, la rândul ei o persoană dificilă… Și acum o lună mătușa a rupt-o în bătaie pe bunica – fiind emisă și o hotărâre de restricție pe numele ei, de la Tribunal. Dar între timp bunica a iertat-o – și acest fapt l-a plătit acum, când fapta mătușii s-a repetat.” Între timp bătrâna este poftită în cabinetul de consultații, unde aceasta – sprijinită de vajnicul nepot – intră, cu gesturi mecanice, de jurcărie cu cheiță. Se întoarce după circa o jumătate de oră, în mână cu un certificat în care legiștii clujeni i-au recomandat câteva zile de îngrijiri medicale. Iar concluzia îi aparține tot nepotului femeii, evident preocupat de starea de sănătate a bunicii:

“De data aceasta o să avem grijă ca bunica să nu se mai răzgândească, așa că vom cere un ordin de restricție permanent pe numele mătușii, ca să n-o mai vedem pe acolo… Nu de alta, dar, la ferocitatea pe care o manifestă, ne putem trezi că într-o zi o s-o omoare pe bunica”!

  coral