Gala de decernare a premiilor TIFF 2020 a avut loc sâmbătă,  8 august, de la ora 20:30, în Piața Unirii Open Air. Evenimentul a fost deschis cu o reprezentație muzicală live oferită de Surorile Osoianu și va fi urmat de proiecția filmului Pinocchio, r. Matteo Garrone.

Cunoscuta actriţă este premiată pentru întreaga sa activitate, care se întinde de-a lungul a mai bine de patru decenii de carieră.

Sute de cinefili asistă în această seară, în Piaţa Unirii din Cluj, la Gala Premiilor celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, la Cluj. O ediţie specială, dacă este să se ţină cont de perioada dificilă în care are loc, dar şi de greutăţile cu care se confruntă organizatorii, din această cauză.  Astfel, ţinând cont că România este una dintre puţinele ţări care nu a deschis teatrele şi cinematografele, preferând în schimb să redeschidă sălile de păcănele, absolut toate evenimentele TIFF au avut loc în aer liber, de la întâlnirile publicului cu actorii şi regizorii prezenţi la eveniment şi până la proiecţiile filmelor.

Actriţa Maria Ploae a fost răsplătită cu Premiul de Excelenţă TIFF pentru întreaga ei carieră. 

Documentarul „Acasă”, regia Radu Ciorniciuc, a câştigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film şi servicii de post-producţie), oferit de Cinelabs România. Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab a fost acordat actriţei Evgeniya Gromova pentru rolul din „Fidelitate”. Filmului Sora/ Sister, regia Svetla Tsotsorkova i-a fost este acordat Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO GO Romania.   Premiul Publicului, oferit de Mastercard, a mers către filmul Babyteeth: Prima iubire, regia Shannon Murphy.   Premiul publicului pentru cel mai popular film din secţiunea Zilele Filmului Românesc, în valoare de 1500 de euro, oferit de Dacin Sara a fost oferit filmului „Şi atunci ce este libertatea?”, în regia lui Andrei Zincă. Premiul a fost ridicat de actorul Cristi Popa.  
 

coral