News Flash:

GHERLA - Loviți de blestemul ciorilor care le distrug culturile, fermierii cer măsuri extreme

14 Mai 2020
1246 Vizualizari | 0 Comentarii
ciori

Sunt ani de zile de când ciorile, păsări deștepte, și-au făcut cuiburile la Gherla, în parcul mare al orașului. Sunt un adevărat chin pentru cei care locuiesc în zonă, din cauza croncănelilor. Unii localnici spun că trebuie să stea cu geamurile închise, ca să poată auzi ceva la televizor, atât de mare e hărămălaia. Trecătorii merg cu pași repezi și cu frică pe unele alei din parc, de teamă să nu se aleagă cu excremente pe haine sau chiar în cap.

Înaripatele negre și zgomotoase au avut o vreme „cantina” la groapa de gunoi de la marginea orașului, dar când aceasta s-a închis, au început să atace culturile din împrejurimi. În plin sezon agricol de primăvară, fermierii sunt îngroziți de pagubele făcute și se tem că își vor pierde afacerile.

Seceta prelungită din această primăvară a înfometat ciorile, care au atacat culturile, mai ales cele de porumb. Preferatele lor sunt acum semințele germinate din pământ. Au făcut prăpăd pe unele terenuri de la marginea orașului, spre Băița și Hășdate.

„Sunt zeci de hectare afectate de atacul ciorilor”, spune Viorel Man, un fermier care face agricultură de 15 ani. „Am investit în utilaje și teren, vrem să muncim, nu să întindem mâna, ca alții, dar nu putem. Eu am terenuri lângă groapa de gunoi, sunt distruse în proporție de 99%. Nu putem continua în ritmul ăsta. La pagubele de până acum, lucrăm degeaba!”

În aceeași situație se află și alți fermieri, loviți de blestemul ciorilor. Ei consideră că fenomenul este unul extrem de grav și că responsabilii ridică din umeri, fără să facă nimic. „Ne tot spun că sunt protejate de lege, vânătorii nu mișcă nimic, primăria la fel. Noi nu cerem ajutoare de la primărie, ca alții, nu stăm cu mâna întinsă, le cerem doar să-și facă treaba pentru care sunt plătiți. Dacă tot nu rezolvă problema, vom cere să ne scutească de impozit. Vor avea încasări mai mici, să-și reducă și ei salariile!”

Administrația locală nu a găsit încă o soluție pentru alungarea ciorilor. Tentative au fost, dar nu au dat roade. S-au adus pompierii și s-a încercat distrugerea cuiburilor cu jet de apă, s-au tăiat crengi din copacii înalți, ba chiar s-a montat în parc și un aparat, care scoate zgomote stridente. Ciorile sunt neclintite, ba chiar se înmulțesc. Problema spinoasă a ajuns și în consiliul local. La un moment dat cineva a propus să se folosească un uliu ciorar.

Până se întâmplă ceva concret care să îi scape de necaz, fermierii umblă după comisii, care să le stabilească pagubele. Dar și acestea vor acoperi doar o mică parte a cheltuielilor făcute.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1540 (s) | 33 queries | Mysql time :0.067618 (s)