Un elevator auto este un utilaj greu cu care se pot ridica vehicule de dimensiuni mici și medii. În funcție de structura lor, se poate opta pentru un elevator auto 2 coloane, un elevator auto 4 coloane, sau elevator auto foarfeca. Dar indiferent de modelul ales, în mare, desing-ul produsului va avea mai mult sau mai puțin aceleași caracteristici: simplitate și robustețe.

În construcția elevatoarelor auto se pune un accent deosebit pe simplitatea design-ului pentru a se facilita urcarea și coborârea mașinilor de pe elevator. În plus, pentru îndeplinirea funcției de bază, nici tehnologia folosită nu este una sofisticată.

Cum funcționează elevatoarele?

Multe elevatoarele auto folosite în întreaga lume sunt hidraulice și funcționează după legea lui Pascal. Aceasta se mai numește și principiul transmiterii de fluid și este o lege des aplicată în mecanica fluidelor. Pascal afirmă că dacă la nivelul presiunii unui fluid incompresibil, care se află într-o incintă închisă, apare o modificare, acea modificare de presiune va fi transmisă în întreaga incintă, fără ca lichidul să-și modifice volumul.

Astfel, dacă se aplică presiune asupra unui vas de dimensiuni mici, plin cu lichid, închis ermetic și conectat la alt vas, lichidul v-a trece în vasul mai mare, fără a-și schimba volumul, dar exercitând forță asupra celui de-al doilea vas.

Din ce elemente este conceput un elevator auto?

Elevatoarele auto au părți mecanice, electronice și sisteme de siguranță care pot fi acționate manual sau automat. Părțile mecanice sunt acționate hidraulic, după principiul lui Pascal, iar cele electronice prin conectarea mecanismului la curent electric.

Elevatoarele performante pot avea și sisteme de operare datorită cărora să se oprească din funcțiune în momentul în care apare o defecțiune sau orice alt potențial risc.

Câte tipuri de elevatoare auto există?

Așa cum am specificat și în introducere, există mai multe tipuri de elevatoare auto. Cele mai convenabile și modeste ca dimensiuni, sunt cele special concepute pentru vulcanizări. Aceste elevatoare nu au o capacitate maximă de ridicare mare, dar sunt practice și oferă mecanicilor un acces facil la componentele mașinii, în momentul depanării acesteia. Elevatoarele auto pentru vulcanizări sunt de tip foarfecă și costă semnificativ mai puțin decât elevatoarele concepute pentru a ridica vehicule grele.

Elevatoarele cu două coloane sunt și ele un tip comun de elevatoare care pot fi găsit în atelierele auto. Pentru sistemul eficient cu care sunt prevăzute, aceste elevatoare pot ridica sarcini de până la 4200 de kg, chiar dacă nu sunt cele mai scumpe sau complexe elevatoare de pe piață. Spre deosebire însă de elevatoarele de tip foarfecă, din cauza structurii lor, ocupă mult spațiu și pentru a funcționa în condiții optime, trebuie montate în ateliere unde suprafața să permită acomodarea lor.

Cele mai scumpe elevatoare auto sunt elevatoarele auto de tip foarfecă care pot ridica mașina până la 1920 + 425 mm. Structura lor le permite ocuparea unui spațiu mic, iar pentru modul în care pot fi operate sunt recomandate la lucrările de finețe cum ar fi geometria roților. Nivelul acestora poate fi reglat cu precizie pentru a se potrivi cu orice tip de vehicul.

Cui îi este necesar un elevator auto?

Elevatoarele auto sunt necesare oricărui service sau atelier auto, dar și dealerilor de mașini care se ocupă și cu repararea sau schimbarea unor piese ale vehiculelor pe care le comercializează.

Chiar și cele mai costisitoare elevatoare auto sunt destul de convenabile raportat la beneficiile pe care le oferă. De aceea, acest tip de utilaj se folosește într-unele show room-uri nu pentru reparații, ci pentru a expune mașinile pe două rânduri. Astfel, spațiul se poate folosi de două ori mai eficient.

Merită să investești într-un elevator auto?

Investiția într-un elevator auto este o investiție pe care orice patron de atelier ar trebui să o ia în calcul înainte chiar de începerea afacerii. Acest tip de utilaj se folosește pentru aproape toate lucrările de mentenanță ale unei mașini și este absolut necesar pentru dezvoltarea companiei și satisfacerea clienților.

Pentru început, mai ales dacă spațiul atelierului este limitat, un elevator auto conceput pentru vulcanizări este mai mult decât suficient. Iar în timp acesta se poate înlocui cu utilaje mai performante sau create special pentru reprezentanțele anumitor branduri de vehicule. coral