News Flash:

Instructor de dans din Cluj pus să plătească după ce a agresat sexual fetele minore din ansamblu

30 Mai 2021
3422 Vizualizari | 0 Comentarii
instructor de dans cluj agresiune

În urmă cu câțiva ani, Ioan Moldovan, care era instructorul de dans al ansamblului de dans folcloric Someșul din Apahida, a fost acuzat de agresiune sexuală împotriva unor fete care erau minore. I s-a deschis dosar, dar procurorii au fost destul de blânzi cu agresorul și nu l-au trimis în judecată. În 2019, Moldovan a deschis un proces împotriva victimelor și le-a cerut câte 10.000 de lei pentru că i-au adus prejudicii de imagine. Judecătorul i-a respins plângerea și l-a pus pe instructorul de dans să le plătească câte 20.000 de lei fetelor agresate sexual, informează Gazeta de Cluj.

La data respectivă, poliția i-a deschis dosar penal și patru dintre fetele agresate de Moldovan au depus plângeri penale împotriva lui. Ulterior, procurori au dispus neînceperea urmăririi penale pentru că, în opinia lor, nu probele nu au fost consistente. Cu toate acestea, în ordonanța din 2017, s-a arătat că Moldovan a avut comportamentul unui agresor sexual. 

În 2019, instructorul de dans le-a dat în judecată pe cele patru fete care au depus plângeri împotriva lui cerându-le câte 10.000 lei cu titlu de daune morale

Potrivit cererii de chemare în judecată, fetele au făcut plângeri împotriva lui Moldovan pentru agresiune sexuală. De asemenea, el a arătat că a fost supus de Primăria Apahida la o anchetă disciplinară, în urma căruia s-a dispus reducerea salariului. El avea funcția de inspector de specialitate II S la Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Comunei Apahida și i s-a redus salariul cu 5% pe o durată de 3 luni.

El susține că a fost supus ”unei campanii de denigrare continuă în presă, și pe anumite posturi TV”. 

Pe de altă parte, cele patru fete care au dezvăluit faptul că erau agresate sexual de instructorul de dans au subliniat că acesta, ”în calitate de instructor de dansuri populare, profitând de poziția pe care o avea, le-a agresat sexual și le-a hărțuit în mod repetat”. Una dintre fete spune că a fost agresată, pentru prima dată, în anul 2011, când încă era minoră, sărutând-o cu forța pe gură și băgându-i limba în gură, agresiuni care au continuat și ulterior, prin atingeri în zona sânilor și a picioarelor, precum și prin aluzii verbale legate de aspectul său fizic, cu tentă sexuală.

Altă fată spune că a intrat în vizorul lui Moldovan în 2014, când a fost chemată în biroul lui, ocazie cu care instructorul de dans s-ar fi apropiat de ea și ar fi început să o pipăie, respectiv să o atingă în zona sânilor și să o sărute cu forța. Cu o altă ocazie, ar fi chemat-o pe fată la domiciliul lui, ocazie cu care ar fi împins-o cu forța pe pat, imobilizând-o și încercând să își introducă mâna în vaginul acesteia. 

Procurorii blânzi cu agresorii 

Surpriza acestui proces constă că faptul că cele patru fete au formulat o cerere în care i-au cerut instructorului de dans câte 20.000 de lei reprezentând despăgubiri civile pentru prejudiciul moral creat prin discriminare și hărțuire/hărțuire sexuală.

De asemenea, fetele au arătat că în ordonanța procurorilor din 2017 există numeroase probe care dovedesc existența unui comportament anormal al instructorului, însă, în opinia procurorilor, ele nu ai îndeplinit condițiile necesare pentru tragerea la răspundere penală. Cu toate acestea, deși organele de urmărire penală au apreciat că faptele efectuate de către instructorul de dans.

Prin ordonanța de clasare din 2017 s-a dispus din nou clasarea cauzei, procurorul adăugând următoarele „din probatoriul administrat rezultă anumite indicii privind un comportament nepotrivit, chiar cu tentă sexuală, al suspectului față de unele dintre fetele din ansamblul folcloric în cadrul căruia avea calitatea de instructor, însă raportat la faptele concrete reclamante, aceste indicii nu sunt suficiente pentru a înlătura îndoiala rezonabilă și a răsturna prezumția de nevinovăție. (…) Analizând ansamblul probator de la dosarul cauzei, reținem, în primul rând faptul că există numeroase și suficiente mijloace de probă care dovedesc existența unui comportament anormal al numitului Moldovan Ioan, obiectivat în lovirea peste fund a fetelor din ansamblul al cărui instructor era, atingerea sânilor acestora în cadrul repetițiilor (acțiuni efectuate în mod voit și nu accidental) sau săruturi pe obraz sau pe frunte ale elevelor sale. Astfel de acțiuni au fost asumate și efectuate de Moldovan Ioan încă din anul 2011 și au vizat mai multe fete, aspect de evidențiază faptul că suspectul urmărea satisfacerea anumitor impulsuri sexuale (altfel nu s-ar justifica afirmațiile acestuia de genul – ești frumoasă, ce ți-aș face dacă aș fi mai tânăr). Pe de altă parte, deși existența unor astfel de acțiuni este inechivocă și este de natură a trezi un sentiment de revoltă atât la nivelul părinților persoanelor vătămate din prezenta cauză sau al opiniei publice în general, trebuie să analizăm cu atenție textele de lege a căror încălcare s-a reținut, pentru a observa dacă într-adevăr sunt întrunite condițiile necesare tragerii la răspundere penală a lui Moldovan Ioan pentru comiterea infracțiunii de agresiune sexuală”, arată ordonanța din 2017.

Câte 20.000 de lei pentru fetele abuzate

Judecătorul Dan Roxana de la Judecătoria Cluj Napoca a dispus ca Ioan Moldovan să plătească cheltuieli de judecat și câte 20.000 de lei pentru fiecare dintre fetele agresate sexual de instructorul de dans.

”Instanța nu poate reține în sarcina pârâtelor comiterea unei fapte ilicite, contrar celor afirmate de către reclamant. În primul rând se impune a fi reținut că astfel cum reiese din ordonanța de clasare emisă, organele de cercetare penală din cadrul Secției 2 Poliție s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de ultraj contra bunelor moravuri. (…) Instanța nu neagă stresul emoțional pe care reclamantul l-a resimțit pe parcursul anchetei penale dar acesta nu a fost cauzat de comiterea vreunei fapte ilicite comise de către pârâte, motiv pentru care nu poate fi atrasă răspunderea civilă delictuală a acestora în vederea reparării prejudiciului încercat. (…) Instanța concluzionează că toate cele 4 pârâte-reclamante reconvenționale au fost victimele ale agresiunilor sexuale fizice și verbale venite din partea reclamantului în calitatea sa de instructor în cadrul ansamblului de dans Someșul Apahida, în perioada 2011-2014, fiind relevat din probațiunea administrată faptul că și alte fete din ansamblu al căror corp era dezvoltat din punct de vedere anatomic și sexual erau supuse aceluiași tratament din partea reclamantului. Martorii, membrii în ansamblul de dans, audiați în fața instanței sau în fața organelor de urmărire penală au arătat faptul că reclamantul în calitatea sa de instructor obișnuia să facă glume cu tentă sexuale, să le prindă de fund pe unele fete, să le pipăie sânii, să le îmbrățișeze sau sărute și să își caute diferite prilejuri pentru a face asta cât mai des. (…) Instanța apreciază față de toate cele redate mai sus că suma de 20.000 lei, solicitată cu titlu de prejudiciu de fiecare dintre pârâte este proporțională cu suferințele psihice, sentimentele de rușine încercate de către pârâte cu lezarea demnității și încălcările grave ale spațiului intim cauzate de reclamant în perioada de referință. Reținând toate acestea, îl va obliga pe reclamant la plata acestor sume de bani către fiecare dintre cele 4 pârâte”, arată motivarea judecătoarei.

Mărturiile fetelor abuzate de instructorul de dans

„În anul 2011, când am fost în turneul din Bulgaria … mi-a desfăcut sutienul când eram în apă și a încercat tot felul de jocuri prostești, crezând că ajunge unde vrea. De atunci a continuat să mă prindă de fund și de sâni de nenumărate ori”, D.P.

”Mi-a prins capul cu ambele mâini și a început să mă pupe de mai multe ori pe gură, de față cu soția sa, Victoria Moldovan”, C.V.

”În 2012, aveam 18 ani, și domnul instructor m-a chemat la el acasă că trebuie să îmi plătesc taxa pentru școala populară. Când am ajuns m-a luat de mâna, a încercat să mă sărute pe gură și m-a trântit pe pat și mi-a blocat mâinile. M-am speriat foarte tare și am început să țip! Atunci m-am smuncit și am reușit să fug din casă. După aceea a încercat să îmi dea ceva bani să tac din gură, dar n-am acceptat. Eu în liceu aveam numai medii de peste 9, dar din cauza asta am picat BAC-ul că nu mă mai puteam concentra. Oricum, BAC-ul l-am luat după aceea, dar a trebuit să merg la psiholog pentru că nu mă simțeam deloc bine”, spune A. C.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

instructor dans cluj agresiune sexuala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1322 (s) | 33 queries | Mysql time :0.050910 (s)