Președintele american Joe Biden a avertizat că există o „posibilitate distinctă” că Rusia să invadeze Ucraina luna viitoare, a spus Casa Albă. Între timp, Rusia spune că nu vede foarte mult optimism în rezolvarea crizei după ce SUA au respins principalele cereri ale Rusiei.

Acumularea a zeci de mii de trupe ruse (unii analiști susțin că ar fi peste 100.000) la granițele Ucrainei în ultimele săptămâni a aprins temeri de o invazie. Rusia neagă că plănuiește un atac.

Joe Biden avertizează că Rusia ar putea ataca Ucraina în februarie 2022

Președintele SUA, Joe Biden, a făcut aceste comentarii într-o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, joi.

„Președintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Emily Horne.

„El a spus asta public și am avertizat despre asta de luni de zile”.

În timpul discuției, președintele Biden „a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite, împreună cu aliații și partenerii săi, de a răspunde decisiv dacă Rusia va invada în continuare Ucraina”, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Zelensky a spus că „au discutat despre eforturile diplomatice recente de detensionare și au convenit asupra acțiunilor comune pentru viitor”. Axios, citând surse anonime, a sugerat că cei doi nu sunt de acord cu privire la cât de iminentă era amenințarea. Unii experți militari sugerează că Rusia ar putea aștepta ca terenul din Ucraina să înghețe pentru a se putea deplasa cu echipamente grele, arată bbc.

SUA a trecut la amenințări împotriva Rusiei

Tot joi, SUA au amenințat că va opri deschiderea unei conducte cheie care ar trimite gaz rusesc în Europa de Vest dacă Rusia va invada Ucraina. Nord Stream 2 va rula din Rusia în Germania, iar joi oficialii de la Berlin au spus că proiectul ar putea fi sancționat dacă Rusia atacă.

Aliații occidentali spun că vor viza economia Rusiei dacă aceasta invadează, iar ultimele comentarii semnalează o întărire a poziției lor. Conducta de 1.225 km (760 mile) a durat cinci ani pentru a fi construită și a costat 11 miliarde de dolari (8 miliarde de lire sterline). Proiectul energetic, care s-ar derula sub Marea Baltică, este conceput pentru a dubla exporturile de gaze ale Rusiei către Germania.

Dar încă nu a început să funcționeze, după cum au declarat autoritățile de reglementare în noiembrie că nu respectă legea germană și și-a suspendat aprobarea.

De altfel, Joe Biden a menționat faptul că SUA ar putea lua sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin.

În altă ordine de idei vă aducem aminte faptul că un general ucrainean a susținut aceeași ipoteză legată de faptul că Rusia ar putea ataca Ucraina în februarie. Acesta a explicat faptul că Vladimir Putin încearcă să atragă sprijinul Chinei și că nu ar ataca Ucraina înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Oricum, un strateg militar american pare să nu fie de acord cu ideea că Rusia are capacitatea militară de a ataca Ucraina în februarie, așa cum susține Joe Biden. Acesta consideră că rușii nu au, așa cum se spune în public, 500.000 de militari. coral