News Flash:

La Cluj ar putea functiona primul tribunal privat din Romania

2 Aprilie 2013
1439 Vizualizari | 0 Comentarii
Initiativa inedita la Cluj, unde am putea avea... primul tribunal privat din Romania. Este vorba de un tribunal de arbitraj, care ar urma sa fie infiintat pe langa Baroul Cluj. Initiatorii acestui proiect spun ca sentintele vor avea aceleasi efecte cu si cele date de instantele publice, dar cu costuri mai reduse si o durata mai mica a procesului.

Octavian Ulici spune ca ideea unui tribunal de arbitraj i-a venit dupa ce a efectuat o vizita de studiu in Danemarca, unde a vazut cum functioneaza o astfel de procedura. Timp de 10 ani a incercat sa implenteze arbitrajul si in Romania, iar in urma cu doua saptamani s-au semnat actele pentru infiintarea Asociatiei de Arbitraj de pe langa Baroul Cluj.

"Partile sigur se pot prezenta la arbitru. Acuma sigur arbitrul nu va fi un mediator intre ele, va fi pe undeva si un mediator, le va putea pune in vedere ca pot incheia acest litigiu sau il pot finaliza printr-o tranzactie, dar arbitrul este mai degraba un fel de judecator, care va pronunta o solutie irevocabila de multe ori in litigiul partilor", a declarat Octavian Ulici.

Noul tribunal de arbitraj ar reprezenta o alternativa la actualul sistem de justitie, greoi si deseori foarte costisitor.

"Am spus, timp diminuat, costuri diminuate sa zic, o mai buna administrare a actului de justitie prin participarea efectiva a acestor, a acestui grup profesional mare, baroul Cluj. Probabil vor fi si alte barouri din tara, e o chestiune noua. Si, am spus, o mai buna administrare a actului de justitie. Cu siguranta, comunicarea va fi mai directa intre acest arbitru si partile implicate in procedura", a mai spus Ulici.

Infiitarea unei instante private este salutata de atat de magistrati, cat si de avocati.

"Ea are menire degrevarea, cum am spus, degrevarea instantelor judecatoresti, in esenta. S-ar reduce numarul de cauze? Da, s-ar reduce numarul de cauze in masura in care insitutia respectiva ar fi credibila si ar fi, cum sa spun, ar fi utilizata de catre potentialii justitiabili", a declarat Liviu Ungur, presedinte Sectie Civila Curtea de Apel.

"Avantajele ar putea fi, pe de o parte, pentru avocatii care reprezinta partile, pentru ca au o procedura mai rapida, deci isi asista clientii intr-o procedura care se termina mai repede cu un act concret. Iar pentru cei care vor fi arbitrii, o onoare in plus, o sursa de venit in plus mbrii acesteia urmeaza sa elaboreze procedurile dupa care vor lucra. Cel mai probabil, tribunalul de arbitraj isi va incepe activitatea in aceasta toamna", a spus Mircea Pop, prodecan Baroul Cluj.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

octavian ulici baroul cluj avantajele
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3281 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017789 (s)