Premierul japonez a denunțat duminică amenințările Rusiei de a folosi arme nucleare, în timp ce Japonia comemorează 78 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima de către Statele Unite, potrivit AFP.

Aproximativ 140.000 de persoane au murit la Hiroshima la 6 august 1945 și alte 74.000 în bombardamentul atomic de la Nagasaki, trei zile mai târziu, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Devastarea provocată de armele nucleare la Hiroshima și Nagasaki nu se poate repeta niciodată”, a declarat premierul Fumio Kishida în cadrul unei ceremonii la Hiroshima.

„Japonia, singura națiune care a suferit bombardamente atomice în timpul războiului, își va continua eforturile pentru a obține o lume fără bombe nucleare”, a declarat Kishida, a cărui familie este originară din Hiroshima.

„Drumul către acest obiectiv devine din ce în ce mai dificil din cauza diviziunilor tot mai mari din cadrul comunității internaționale în ceea ce privește dezarmarea nucleară și amenințarea nucleară din partea Rusiei”, a deplâns el.

„Având în vedere această situație, este cu atât mai important să se restabilească impulsul internațional în vederea realizării unei lumi fără arme nucleare”, a subliniat el.

Comentariile sale le reflectă pe cele ale secretarului general al ONU, Antonio Guterres, publicate într-o declarație pentru a marca comemorările, în care acesta a regretat că „unele țări flutură din nou, în mod nechibzuit, sabia nucleară, amenințând să folosească aceste instrumente de anihilare”.

„În fața acestor amenințări, comunitatea mondială trebuie să vorbească cu o singură voce. Orice utilizare a armelor nucleare este inacceptabilă”, a adăugat Guterres.

Rusia și Belarus nu au fost invitate

În timpul ceremoniei, mii de persoane, printre care supraviețuitori, părinți, rude și demnitari străini dintr-un număr record de 111 țări, s-au rugat pentru victimele ucise sau rănite în bombardament și au făcut apel la pace în lume.

Pentru al doilea an consecutiv, Hiroshima nu a invitat Rusia sau Belarus să participe la ceremonie din cauza războiului din Ucraina.

Participanții, majoritatea îmbrăcați în negru, au rostit o rugăciune tăcută la ora 08:15 (23:15 GMT sâmbătă), ora la care a fost lansată asupra Hiroshimei prima armă nucleară folosită vreodată în război.

Kishida a găzduit summitul G7 în oraș la începutul acestui an, unde a încercat să facă din dezarmarea nucleară o prioritate, ducându-i pe liderii celor mai bogate democrații din lume să viziteze monumentele și muzeul din Parcul Păcii de la Hiroshima.

Aceste comemorări au fost precedate de recenta lansare în Statele Unite a filmului „Oppenheimer”, un film biografic realizat de Christopher Nolan despre J. Robert Oppenheimer, unul dintre creatorii armei atomice americane care a lovit Hiroshima și Nagasaki.

Nu a fost anunțată nicio dată de lansare în Japonia, iar filmul ar putea să nu fie difuzat deloc în această țară. coral