News Flash:

Ministrul Nicolaescu vrea sa desfiinteze doua institutii in cateva zile

13 Martie 2013
1140 Vizualizari | 0 Comentarii
Eugen Nicolaescu
• Ministrul Sanatatii a spus ca 2013 va fi anul marilor schimbari în sanatate, precizand ca are sprijin politic pentru masurile care vor fi luate • Nicolaescu a precizat ca masura desfiintarii directiilor de sanatate publica judetene si caselor de asigurari de sanatate publica judetene va aduce economii la buget

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, marti, ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate în urmatoarele zile. Nicolaescu a precizat ca masura desfiintarii directiilor de sanatate publica judetene si caselor de asigurari de sanatate publica judetene va aduce economii la buget. Ministrul Sanatatii a mai spus ca 2013 va fi anul marilor schimbari în sanatate, precizand ca are sprijin politic pentru masurile care vor fi luate. Declaratiile au fost facute la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Colegiul Medicilor din Romania.

Seful CJ Sibiu despre desfiintarea CJAS si DSP

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Sibiu, Ioan Cindrea (PSD) a declarat, marti, referitor la desfiintarea directiilor de sanatate publica si a caselor judetene de asigurari de sanatate, ca "trebuie sa existe aceste structuri" chiar daca vor fi organizate altfel. Întrebat daca el considera necesara existenta directiilor de sanatate publica si a caselor judetene de asigurari de sanatate, Cindrea a raspuns: "Categoric. Casele sunt institutii de asigurari care deruleaza... Ele pot fi organizate, poate, la nivel regional, la nivel judetean si trebuie sa existe aceste structuri, directiile pentru a asigura politici si strategii".

DSP si CJAS Galati: "Masura nu ar duce la eficientizare"

 Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica si cei ai Casei de Asigurari de Sanatate Galati spun ca nu au fost informati oficial despre o decizie a Ministerului Sanatatii privind desfiintarea acestor institutii si ca o astfel de masura nu ar duce la eficientizare sau reducere a cheltuielilor. La randul sau, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Galati, Elena Vrabie, afirma ca nu a primit o notificare oficiala legata de desfiintarea caselor judetene de asigurari de sanatate din tara si ca nu crede ca se va face o economie daca masura s-ar aplica. Aceasta a mai precizat ca daca o astfel de decizie este luata fara a fi puse la punct toate aspectele si situatiile ce pot aparea, s-ar putea crea haos: "Se poate crea haos, pentru ca nu mai stim cine elibereaza retete, cine supravegheaza starea de sanatate...".

Seful CAS Mures: "Am aflat din presa despre desfiintare"

Seful Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Mures, Monica Suciu, spune ca a aflat de la televizor despre desfiintarea institutiei, spunand ca nu stie "ce sistem va fi pus în loc si cum va functiona". Directorul general al Casei de Asigurari de Sanatate Mures, Monica Suciu, a declarat, marti, ca a aflat de la televizor despre intentia de desfiintare a institutiei. Ea a adaugat ca nu crede ca CAS Mures ar fi un mare consumator la buget, întrucat, în afara de cheltuielile cu salariile personalului, "salarii de bugetari", nu prea are fonduri importante alocate. La randul sau, seful Directiei de Sanatate Publica Mures, Adrian Muresan, a spus ca a aflat tot din presa despre acest subiect. "Am auzit în presa, pana nu e nicio informare nu pot sa-mi dau cu parerea despre asa ceva. Nu stiu ce se va face. Sunt programe nationale în derulare, acum avem campanie de vaccinare, de informare a populatiei, e mult de lucru. Nu stiu care e strategia, ce urmeaza, dar o sa aflam, cred", a spus Muresan.

Directorul DSP Brasov: "Nu se pot desfiinta niste institutii în cateva zile"

Seful Directiei de Sanatate Publica Brasov, Alexandru Balescu, spune ca nu a primit nicio informare de la Ministerul Sanatatii ca institutia ar putea fi închisa si ca în niciun caz, acest lucru nu s-ar putea întampla în cateva zile, ci doar dupa o dezbatere publica si printr-un proiect de lege. La randul sau, purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Luminita Nitu, a spus ca nu stie nimic despre o eventuala desfiintare a institutiei deoarece nu a primit nicio comunicare oficiala.

Presedinte CAS Buzau: "Desfiintarea nu se face de pe o zi pe alta"

Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Publica Buzau, Cornel Vasilescu, considera ca desfiintarea caselor de sanatate si a directiilor de sanatate publica, masura anuntata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu se poate realiza "de pe o zi pe alta". Potrivit lui Vasilescu, masura desfiintarii caselor de sanatate si a directiilor de sanatate publica necesita timp, iar ideea înfiintarii unor institutii regionale nu este valabila atata vreme, cat tara nu este împartita înca în regiuni.
La randul sau, directorul DSP Buzau, medicul Venera Acsinte, a declarat, marti, ca este putin probabila desfiintarea directiilor de sanatate, fiind mai degraba vorba de înfiintarea unor institutii regionale.

Cepoi: "Nu a fost depus niciun proiect"

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene este deocamdata la Ministerul Sanatatii, nu a fost prezentat în Guvern si nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind asteptata o propunere concreta, a declarat marti Vasile Cepoi. "Nu am detalii despre modul de reorganizare a retelei de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica. Asteptam sa vedem care va fi propunerea concreta. Deocamdata, proiectul este la nivelul Ministerului Sanatatii, nu a fost prezentat în Guvern si nu exista niciun proiect supus dezbaterii publice, asa ca nu am detalii despre acest fapt. Privesc implementarea acestui sistem cu interes", a spus consilierul guvernamental Vasile Cepoi, care a participat, împreuna cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la deschiderea Forumului National al Asociatiilor de Pacienti.
Întrebat daca sistemul poate functiona fara cele doua institutii, Vasile Cepoi a spus ca poate fi un alt tip de institutii care sa preia atributiile celor desfiintate. "Sistemul ar putea functiona cu alt tip de institutii care sa preia atributiile celor desfiintate. Nu stiu daca se fac economii, trebuie facut un studiu de impact. Daca desfiintezi niste institutii care au anumite atributii, este clar ca atributiile ar trebui preluate de alte institutii. Trebuie pus ceva în loc", a precizat Vasile Cepoi.
Consilierul guvernamental nu a putut preciza daca va fi redusa birocratia prin desfiintarea institutiilor respective, asa cum a spus ministrul Sanatatii, si nici daca reorganizarea celor doua sisteme ar avea vreo legatura cu proiectul privind regionalizarea.
Întrebat daca aceasta masura ar putea fi un pas spre asigurarile mutuale, consilierul guvernamental a spus ca nu a auzit despre aceasta idee.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

ministrul sanatatii eugen nicolaescu buget
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017509 (s)