Mosii de iarna 2020 se vor sarbatori pe 22 februarie. Este o sarbatoare religioasa cu numeroase traditii si obiceiuri. Afla ce trebuie sa respecti in ziua de 22 februarie 2020, de Sambata Mortilor.

In aceasta zi de pomenirea a mortilor, se aduce aminte de bunicii, parintii, stramosii plecati dintre noi. Sambata stabilita pentru pomenirea mortilor se stabileste in functie de data Pastelui. Ziua este sambata de dinaintea lasatului secului pentru Postul Pastelui. Mai este cunoscuta si ca Sambata de dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati.

Anul acesta Mosii de Iarna 2020 sunt in 22 februarie 2020

Pe 22 februarie 2020, crestinii ortodocsi fac mare parastas. Sunt Mosii de iarna, numiti in popor si „Mosii cei mari” sau „Pomenirea Mortilor”.

Este important de stiut, ca se pomenesc persoanele care nu au avut slujba de inmomantare. Se face mijlocire din partea Bisericii, pentru cei care au murit pe neasteptate, fara pregatiri sau fara pocainta necesara.

In aceasta zi, se spune ca sufletele mortilor vin pe pamant si mananca din cele pregatite. La cimitir se aprind doua lumanari pentru sufletele mortilor. Se spune ca sufletele lor vegheaza din lumea de dincolo asupra casei din care au plecat.

Atentie, cei care au murit de mai putin de un an nu trebuie pomeniti alaturi de ceilalti! Pentru ei se scrie doar un pomelnic separat.
Cand sunt Mosii de iarna 2020? Sambata mortilor 2020.Sufletele trecute dincolo, vin in Sambata Mortilor sa se hraneasca cu aburii bucatelor pe care credinciosii le pregatesc

Pentru ca pomana sa fie primita, se spune ca este bine sa respectam vechile traditii legate de Mosii de iarna.

In aceasta zi se urmeaza diverse obiceiuri si superstitii. Se dau pachete de pomana, iar acestea se sfintesc inainte de a fi daruite. Se dau de pomana sarmale, friptura, placinte, branza, vin, coliva, colaci, fructe. Se mai da si piftie, in anumite zone aceasta zi e cunoscuta ca Sambata Piftiilor. La biserica se oficiaza Sfanta Liturghie, apoi urmeaza slujba Parastasului.
Mosii de iarna 2020. Ce nu ai voie sa faci si ce se da de pomana

– nu se munceste de Mosii de Iarna; Traditia spune ca cine nu respecta regula va tremura ca piftia sau va innebuni.

– nu se spala rufe

– nu se matura gunoiul in Sambata Mortilor, acesta poate ajunge in gura mortilor

– nu se fac nunti; practic sezonul de nunti este inchis pana dupa Duminica Tomii

In Muntenia, se pune un banut langa coliva care se da de pomana. Se duce celui mai sarac om din sat. Asta le va aduce spor si binecuvantare cat si celui care a daruit, dar si celui care a primit.

In Banat, femeile merg de diminata la cimitir si dau mormintele cu tamaie, apoi se duc la Biserica. Se dau de pomana vase cu cotoroage, un fel de mancare facut din afumatura de porc. De asemenea, se mai da de pomana friptura de porc.

In Bucovina, pachetele contin placinte cu branza si se impart familiilor sarmane, mai ales care au copii.

In Transilvania, de cele mai multe ori, se dau de pomana bucatele preferate de cei pentru care se face pomana. Plus o prajitura cu mere, numita „pupi”.

Praznicul Mosilor de Iarna cinsteste memoria rudelor si prietenilor nostri trecute de ultimul hotar al vietii pamantesti. Biserica randuieste astfel de momente de reculegere, pentru ca nu vede in moarte sfarsitul existentei omului.
Calendar ortodox 2020, luna Februarie

1 februarie – Inaintepraznuirea Intampinarii Domnului; Sf. Mc. Trifon, Sf. Mucenite Perpetua si Felicitas
2 februarie – (†) Intampinarea Domnului (Stratenia); Sf. Mc. Iordan si Gavriil
3 februarie – Sf. si Dreptul Simeon; Sf. Proorocita Ana
4 februarie – Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Sfintit Mc. Avramie
5 februarie – Sf. Mc. Agata si Teodula (Post)
6 februarie – Sf. Ier. Vucol, episcopul Smirnei si Fotie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Varsanufie cel Mare
7 februarie – Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada (Post)
8 februarie – Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Prooroc Zaharia; Sf. Mc. surori Marta si Maria
9 februarie – Sf. Mc. Nichifor; Sf. Sfintiti Mc. Marcel si Pangratie (Inceputul Triodului) (Odovania Praznicului Intampinarii Domnului)
10 februarie – †) Sf. Sfintit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Enata si Valentina
11 februarie – Sf. Ier. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora imparateasa
12 februarie – Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei celei Mari; Sf. Antonie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Hristea
13 februarie – Sf. Cuv. Martinian; Sf. Ap. si Mc. Acvila si sotia sa Priscila; Sf. Ier. Evloghie, patriarhul Alexandriei
14 februarie – Sf. Cuv. Auxentiu, Maron si Avraam; Sf. Filimon, Ep. Gazei
15 februarie – Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior; Sf. Cuv. Eusebiu din Siria
16 februarie – Sf. Sfintit Mc. Pamfil; Sf. Mc. Valent, Pavel si Seleuc; Sf. Cuv. Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului
17 februarie – Sf. M. Mc. Teodor Tiron; Sf. Mariamna; Sf. Imparati Marcian si Pulheria
18 februarie – Sf. Leon, Ep. Romei; Sf. Agapit, Ep. Sinadei
19 februarie – Sf. Ap. Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia; Sf. Cuv. Mart. Evghenie si Macarie (Post)
20 februarie – Sf. Leon, Ep. Cataniei; Sf. Agaton, Ep. Romei; Sf. Cuv. Visarion
21 februarie – Sf. Cuv. Timotei; Sf. Eustatie, Ep. Antiohiei (Post)
22 februarie – Aflarea moastelor Sf. Mc. din Evghenia; Sf. Cuv. Atanasie, Talasie si Limneu (Pomenirea mortilor – Mosii de iarna)
23 februarie – † Sf. Mc. Policarp, Ep. Smirnei; Sf. Cuv. Gorgonia
24 februarie – †) Intaia si a doua aflare a Capului Sf. Ioan Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului (Dezlegare la oua, lapte si branza)
25 februarie – Sf. Tarasie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Alexandru si Ipatie (Dezlegare la oua, lapte si branza)
26 februarie – Sf. Porfirie, Arhiep. Gazei; Sf. Mc. Fotini; Sf. Teodor (Zi aliturgica) (Dezlegare la oua, lapte si branza)
27 februarie – Sf. Cuv. Mart. Procopie si Talaleu (Dezlegare la oua, lapte si branza)
28 februarie – Sf. Cuv. Vasile Marturisitorul; Sf. Sfintit Mc. Nestor; Sf. Sfintit Mc. Proterie (Zi aliturgica) (Dezlegare la oua, lapte si branza)
29 februarie – †) Sf. Cuv. Ioan Casian Romanul si Gherman din Dobrogea (Dezlegare la oua, lapte si branza)

coral