Închisoare de până la șapte ani pentru cei care sunt vinovați de cruzime față de animale și interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani, sunt doar câteva dintre pedepsele care intră, de joi, 19 mai, în vigoare în cazul celor maltratează animalele. Legea a apărut luni în Monitorul oficial și include în categoria relelor tratamente aplicate animalelor și zoofilia.

Noile prevederi conțin pedepse mai aspre și mai dure pentru cei care direct sau indirect chinuiesc, lovesc ori lipsesc de hrană și îngrijirile medicale animalele pe care le dețin.

Astfel, conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea. Poliția Română a transmis că odată cu operaționalizarea structurilor de protecție a animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor.

Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia. A crescut și valoarea amenzilor.

Dacă înainte polițiștii aplicau amenzi contravenționale cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, în prezent, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei. Amenzile se aplică în condițiile în care proprietarul animalelor nu le acordă un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, dar și în cazul în care animalele sunt folosite pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri.

De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani. 
 

 

coral