News Flash:

Noul Silicon Valley al Clujului, în Parcul Central

11 Noiembrie 2019
1251 Vizualizari | 0 Comentarii
1 3 191740 1573465756 01029

După mutarea primului unicorn româno – american UiPath în zona Parc – Stadion – Polivalentă, un alt business de inspirație USA are un hub în acest perimetru verde, cu sute de evenimente pe an. Afacerea Silicon Forest devine o rețea de centre de coworking amplasate strategic în mijlocul orașului.

“Când a venit prima dată partenerul meu american, ne-am dus prin zona centrală, iar când a văzut cum stau tinerii la coadă pe Eroilor să cumpere o cafea de 3-4 dolari de la Narcoffee – mai scumpă decât în unele zone din New York – mi-a zis: “Hey, Gaby, aici e rost de bani! Facem business-ul la Cluj!”. Am creat primul hub în zona Central, de 1.300 mp, dar încă nu este ocupat 100%, în schimb, cel nou, de lângă parc, de 1.100 mp, era sold-out înaintea inaugurării.

Deosebirea esențială este că în Silicon Forest II ai loc să faci evenimente de 80-100 de oameni; deja am avut workshop-uri pentru afaceri start-up, cursuri de IT. Majoritatea chiriașilor, adică 30 de firme și 300 de oameni, inclusiv freelanceri, sunt din domeniul IT&C, însă treptat s-au alăturat persoane din domeniile psihologie, real estate. Aici s-a făcut și un sitcom”, povestește Gabriel Rusu, cofondator al Silicon Forest.

Parking-ul public, atu în business

“Chiria este de 160 euro/ persoană, în care sunt incluse birou, internet, cafea, spații de relaxare. Ai tot ce vrei lângă hub, poți să îți lași mașina la polivalentă sau la stadion, cu 1 leu / oră sau să îți faci abonament. Practic, noi acționăm ca un incubator de afaceri pentru firmele mici. A venit la noi UiPath, iar când și-a mărit efectivele de la 20 la 50 de oameni și nu a mai avut loc, s-a mutat într-o clădire de birouri.

Nouă nu ne pare rău; din contră, ne mândrim că am contribuit și noi la această afacere de succes. Nu ne interesează să operăm o clădire de birouri, acolo chiria se percepe pe metru pătrat, e cu totul altceva. Aici vorbim despre spații de lucru în comun, unde cei prezenți, chiar din domenii diferite, colaborează între ei. Acum pregătim al treilea hub, care va fi tot în centru”, spune antreprenorul clujean.

Orange le plătește chiria creativilor

Gigantul francez de telecomunicații Orange a bătut palma cu  proaspăta rețea de hub-uri de coworking de la Cluj pentru a vâna start-up-urile cu potențial de aici, în cadrul proiectului său Fab România. Acesta se derulează pe timp de un an, fiind un program de accelerare conceput nu doar pentru a susține antreprenorii în dezvoltarea de produse, ci chiar în distribuirea lor pe plan internațional. Orange vizează creatorii de produse avansate care ajută la îmbunătățirea mediului de viață și care stabilesc tendințe.

“Parteneriatul nostru cu Silicon Forest este pentru a păstra tinerii la Cluj - să colaboreze atât între ei, cât și cu alții din orașe prinse în rețeaua noastră. Să nu se sperie dacă au o problemă, să întrebe de alții. Noi asigurăm infrastructura pentru start-up-uri pentru a crea valoare prin produse, le plătim chiria, le dăm facilități, însă ele nu trebuie să nu fie răsfățate - să li se plătească toate cheltuielile și reparațiile.

Start-up-urile primesc acces la tehnologii și echipamente pentru dezvoltarea, testarea produsului în mediul real și acces la rețeaua noastră de distribuție. Selecția este una riguroasă, la nivel național; din Cluj am sprijinit compania Blugento, specializată în crearea de magazine online. Le putem asigura acces la finanțare de până la 1-5 milioane de euro prin companie sau la nivel de grup sau să le mijlocim acces la partenerii noștri”, spune Monica Obogeanu, startup programs manager la Orange România.  

Clădirile de clasa A aduc valoare adăugată

Primarul Emil Boc le-a prezentat antreprenorilor strategia municipalității. “Am schimbat direcția de dezvoltare a orașului - care era orientat către industrie, dar am transformat fostele clădiri industriale nu doar în mall-uri și în blocuri, și în clădiri de clasa A care să aducă valoare adăugată, prin inovare. Dacă prima etapă a fost “fabricat în Cluj”, următoarea va fi “inventat în Cluj”.

Vrem ca tinerii să își testeze prima dată soluțiile aici, în oraș. Trebuie să avem deschidere pentru diaspora. Acum state precum Ucraina sau Belarus sunt închise politic, dar dacă se deschide piața, ele au o resursă umană la fel de valoroasă care ne poate pune probleme, au tineri la fel de pregătiți, de competitivi.

Dimpotrivă, atunci vor lucra alții pentru noi, așa cum noi lucrăm sau vom lucra în continuare pentru cei din străinătate. Vrem să facem un open data pentru Cluj pentru ca startup-urile să folosească toate datele publice disponibile pentru produse lor, chiar daca acum ele au probleme cu autorizările pentru apă sau transport”, a menționat Emil Boc.

Rețea finanțată cu bani din America

Primul Silicon Forest are șase niveluri și o suprafață de 1.350 mp: spații de birouri, terasă și o cafenea. Acesta se adresează industriei IT & C, precum și companiilor, respectiv freelancerilor din alte domenii de business. Proiectul a fost inițiat de Gabriel Rusu și de către doi investitori americani, Boaz Gilad, fondator al Brookland Capital, și Guy Praisler, CEO al Dine Market.

În ultimii ani, spațiile de lucru folosite în comun au evoluat diferit la Cluj. În complexul Central, antreprenorul Cristian Dascălu a fost dat în funcțiune cel mai mare hub de coworking și de evenimente din Europa de Est, iar la Facultatea de Business, grupul Google a amenajat un hub regional. În schimb, din Liberty Park a plecat Impact Hub, care s-a mutat la București, rămânând însă pe loc Spherik Accelerator. Inițiative de acest gen au mai fost Cluj Cowork sau ClujMakers.

Sursa: zcj.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

1_3_191740_1573465751_07759
silicon valley afacere parcul central hub inovare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1612 (s) | 22 queries | Mysql time :0.060730 (s)