Miercuri, 3 decembrie, Comisia ONU pentru stupefiante a votat liminarea canabisului și a rășinii de canabis din categoria celor mai periculoase droguri din lume. Acest aspect ar putea avea un impact asupra industriei globale a marijuanei medicale.

ONU a informat, concret, că 53 de state membre ale sale au votat 27-25, cu o abținere, pentru a urma recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de a elimina canabisul și rășina de canabis din Anexa IV a Convenției din 1961 privind stupefiantele.

Canada și Uruguay au legalizat deja vânzarea și utilizarea canabisului în scopuri recreative, iar Mexicul și Luxemburgul par să le urmeze exemplul. Multe alte țări din întreaga lume au dezincriminat deținerea de marijuana.

Ce se înțelege prin droguri periculoase

Printre drogurile periculoase și extrem de dependente care apar pe această listă se regăsesc heroina și alte câteva opioide. Medicamentele care figurează în anexa IV sunt un subgrup al celor din anexa I a convenției, care necesită deja cele mai înalte niveluri de control în plan internațional.

În ciuda eliminării canabisului și rășinii de canabis de pe lista din anexa IV, agenția a votat să lase substanțele pe lista de droguri din anexa I. Lista din Anexa I include – cocaina, fentanilul, morfina, metadona, opiul și oxicodona, analgezicul pentru dureri vândut ca OxyContin, scrie Gândul.ro.

Citește și: 

Abia s-a deschis și deja e coadă, la primul magazin cu produse pe bază de canabis din Cluj

coral