Panică în zona Gilău, Măguro Răcătău și zonele de lângă barajul Someșul Rece, după ce un mesaj al serviciului RO-Alert anunța, la 1 noaptea, pericol real de inundații.

Sub titlul de ALERTĂ EXTREMĂ, mesarul RO-Alert anunța faptul că zona ar trebui evacuată, existând riscul unor inundații masive. 

„ATENȚIE!!! PERICOL DE INUNDAȚII datorită deversării barajului Someșul Rece 1. Evacuați urgent zona de inundabilitate. Luați măsuri de adăpostire și protecție. Urmați instrucțiunile autorităților. Accesați canalele media de televiziune și radio, aplicațiile din mediul on-line ale DSU, IGSU și ANM pentru mai multe informații despre evenimente”, se arăta în mesaj.

Din fericire, situația este sub control. 

„Pe parcusul nopții trecute a fost înregistrată o creșere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte.
A fost constituit Comitetul Județean pentru Situații de urgență, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul județului Cluj, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând cu ora 22.00, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă.
Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile suberane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scirgere de peste 3 mc/s. Vu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafață, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare. 
Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sitemul RO-Alert către terminalelel mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă.
Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit aici, iar în aceste momente este în scădere, iar locuințele și locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranță.
La fața locului comisia de specialitate, evaluează în contiunare situația privind eventualele modificări care pot să apară”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

coral