Împreună cu rudele unui afacerist salontan călcat de hoţi, poliţistul a intrat peste suspect în casă, l-a târât până la maşină şi l-a îndesat în portbagaj, după care l-a dus la marginea oraşului, l-a bătut şi l-a pus să se dezbrace ca să-l "înmoaie", doar-doar îşi va da în vileag complicii şi locul în care a ascuns bunurile şi banii furaţi.

Nu e un film cu mafioţi. Incredibila poveste, anchetată discret de aproape doi ani de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, s-a petrecut în Salonta, iar poliţistul, pe nume Marius Ioan Laza, e acuzat de lipsire de libertate în mod ilegal.

Victima, care a scăpat de "justiţiari" fugind în chiloţi peste câmp, este un personaj deja celebru: proxenetul Hanyecz Attila, condamnat definitiv, chiar săptămâna trecută, la 5 ani de închisoare, după ce a vrut să-şi vândă propria cumnată unui investigator sub acoperire pe care l-a crezut tovarăş de breaslă.

Ca-n sălbăticie

Cazul, potrivit BIHOREANUL, are ca punct de pornire o spargere de locuinţă comisă la sfârşitul anului 2018 în casa unui afacerist salontan, lăsat de hoţi nu doar fără bunuri, ci şi fără o sumă considerabilă de bani. Printre poliţiştii din echipa de anchetă s-a aflat şi agentul Marius Ioan Laza, prieten apropiat cu ginerele şi cu nepotul afaceristului.

nul trecut, în seara de 2 ianuarie, după ce au chefuit împreună, cei trei au decis să-i prindă pe hoţi după metoda lor. Îmbarcaţi într-o maşină, Laza şi cei doi au "descins" la locuinţa individului pe care îl bănuiau că a dat "pontul" hoţilor: Hanyecz Attila (foto), un cunoscut traficant de persoane, condamnat definitiv săptămâna trecută la 5 ani de detenţie după ce în primăvară încercase să-şi vândă cumnata, pe 400 euro, unui investigator sub acoperire pe post de proxenet.

Hanyecz nu i-a primit în casă, dar cei trei nu s-au lăsat. I-au spart uşa, iar Laza s-a şi încăierat cu el, în final "vizitatorii" reuşind să-l imobilizeze şi să-l îndese în portbagajul maşinii cu care, apoi, l-au dus la marginea oraşului. Luat la întrebări despre complici şi banii furaţi, Hanyecz a refuzat să vorbească, motiv pentru care l-au pus să se dezbrace. Interogatoriul ar fi continuat, poate, dacă omul n-ar fi luat-o la fugă peste câmp, în chiloţi şi în picioarele goale, scăpând astfel de răpitori.

Sub control judiciar

Ce a urmat? Proxenetul i-a reclamat pe atacatori, iar cazul a ajuns în ancheta procurorilor de la Parchetul Bihor, care, pe 4 februarie 2019 au început urmărirea penală împotriva poliţistului şi a complicilor, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, Laza fiind plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Cazul nu a fost făcut public, iar cercetările nu s-au terminat nici până azi, potrivit unei informări transmise acum, la solicitarea BIHOREANULUI, de prim-procurorul Alin Leucea, în care se susţine că dosarul este încă în instrumentare, iar ancheta "aproape finalizată". În document, faptele sunt descrise sumar, în câteva rânduri, fără să lămurească motivele pentru care poliţistul a comis fapta. coral