Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, consideră că Europa are la dispoziţie între trei şi cinci ani pentru a se pregăti pentru o posibilă ameninţare militară din partea Rusiei pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit The Times, citat de Ukrainska Pravda.

Kallas a oferit un interviu pentru The Times, care a fost preluat de European Pravda. Ea s-a referit la evaluarea serviciilor de informaţii estoniene, potrivit căreia Rusia, în cazul unui ipotetic armistiţiu cu Ucraina, va avea nevoie de trei până la cinci ani pentru a relua ameninţarea militară la graniţa statelor membre NATO din est.

„Serviciile noastre de informaţii estimează că vor fi între trei şi cinci ani, iar acest lucru depinde foarte mult de modul în care ne gestionăm unitatea şi ne menţinem poziţia în ceea ce priveşte Ucraina. Pentru că ceea ce vrea Rusia este o pauză, iar această pauză este pentru a-şi aduna resursele şi forţa. Slăbiciunea îi provoacă pe agresori, aşa că slăbiciunea provoacă Rusia”, a declarat Kallas.

Acesta este motivul pentru care, potrivit premierului estonian, Occidentul trebuie să îşi consolideze sprijinul militar pentru Ucraina, astfel încât aceasta să poată lansa o lovitură dură şi să priveze Rusia de capacitatea de a-şi ameninţa vecinii timp de mulţi ani.

Ea consideră că, într-o perspectivă pe termen lung, NATO trebuie să adopte strategia de „descurajare” a Rusiei, urmând exemplul Războiului Rece, care prevede creşterea cheltuielilor de apărare ale fiecărui stat membru la cel puţin 2,5% din PIB.

„Rusia nu a pierdut niciodată ultimul război colonial. Am citit mult şi am încercat să înţeleg cum putem rupe acest ciclu istoric. Iar elementul cheie în acest sens este responsabilitatea. Ei nu au fost niciodată traşi la răspundere pentru crimele pe care le-au comis”, a subliniat Kallas.

Anterior, publicaţia Bild a relatat că a avut acces la un document secret al Bundeswehr-ului german – un scenariu de antrenament care prezintă o descriere pas cu pas a modului în care ar putea evolua un conflict militar între Rusia şi NATO. Acţiunile Rusiei şi ale Occidentului sunt descrise lună de lună, culminând cu desfăşurarea a sute de mii de soldaţi NATO şi inevitabila izbucnire a războiului în vara anului 2025.

Jānis Sārts, director al Centrului de Excelenţă NATO pentru Comunicare Strategică, a remarcat pe Twitter că Bild are un scenariu de antrenament, care este întotdeauna o situaţie fictivă.

coral coral