Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, noile măsuri de protejare a populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale.  „Pentru ca încă avem de gestionat măsurile pentru sezonul rece ne-am asigurat că România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece. Monitorizăm şi analizăm permanent intrările şi ieşirile de gaze naturale pe toate rutele din ţară pentru a putea lua, în funcţie de evoluţia situaţiei, măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale.   Nu cu mult timp în urmă am încheiat reuniunea Comitetului Interministerial pentru Energie. Am decis noile măsuri de protejare a populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze natural.”, a transmis premierul.  

Potrivit acestuia, măsurile vor fi aplicate timp de un an de zile şi vor garanta predictibilitatea şi stabilitatea de care cetăţenii şi mediul de afaceri au nevoie.   Astfel, la electricitate, pentru clienţii casnici, au fost stabilit următoarele:   „Introducerea unui tarif social de 0,68 lei kw cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar de până în 100 kw. Sunt 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum.    Alte 4 milioane de gospodării, care au un consum lunar de energie electrică între 100 kw şi 300 kw, vor beneficia de un tarif de 0,8 lei/kw cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde lei.   

Pentru clienţii non-casnici (IMM-urile micro, mici, mijlocii, instituţiile publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, univerşităţi, ONG-uri, precum şi  alte astfel de instituţii) va fi un tarif unic de 1 leu/kw cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin al acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde lei.  

Pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat pentru reducerea costurilor cu energia de 20%. În total, impactul bugetar este de 9,16 miliarde lei până la finalul anului.”, a transmis Nicolae Ciucă.   În ceea ce priveşte gaze naturale, premierul a menţionat:   „Clienţii casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 metri cubi vor beneficia de un tarif de 0,31 lei kw. Impact estimat 2,8 miliarde lei până la sfârşitul anului.    Pentru consumatorii non-casnici, costul gazelor naturale va fi de 0,37 lei/kw (IMM-urile micro, mici, mijlocii, instituţiile publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, univerşităţi, ONG uri, precum şi alte astfel de instituţii, excluzând marii consumatri care vor beneficia de scheme separate). Impact estimate 2,5 miliarde de le până la sfârşitul anului.  

Total impact pentru măsurile de sprijin la gaze naturale este de 5,3 miliarde lei. Împreună, măsurile pentru un an de zile, atât pentru energia electrică, cât şi cele la gaze naturale, vor avea un impact estimat de 14,5 miliarde lei până la finele anului 2022.   În plus, am decis o serie de măsuri suplimentare pentru piaţă penteru a tenmpera volatilitatea preţurilor. Introducerea unui impozit suplimentar pe piaţa de tranzacţionare pentru a descuraja tranzacţiile repetate care pot conduce la creşterea preţurilor.

Suspendarea certificatelor verzi până la finalul anului 2022 şi prelungirea valabilităţii lor cu perioada suspendată. Această măsură va reduce presiunea fiscaă asupra bugetului. Rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.   Implementarea acestor măsuri dupa 1 aprilie va perimite continuarea sustenabilă a eforturilor statului român de a oferi protecţie populaţiei şi mediului de afaceri care timp de un an vor avea o stabilitate a preţurilor cu resprectarea pieţei libere.”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.
 

coral