News Flash:

Primăria Cluj vrea să cumpere Conti după ce Guvernul Ungariei a cumpărat Melody. Emil Boc "E un simbol fanion al Clujului"

3 Noiembrie 2020
1254 Vizualizari | 0 Comentarii
Hotel Continental Cluj

Edilul Emil Boc a precizat că Primăria Cluj-Napoca își va exercita dreptul de preempțiune și va cumpăra clădirea Continental.

Legea prevede că imobilele monument istoric scoase la vânzare pot fi cumpărate mai întâi de autorități și abia apoi de societăți sau persoane private. ”Ne vom exercita dreptul de preempțiune pentru clădirea Continental. Va fi cumărată potrivit unui grafic, dacă cineva ne va sesiza.

Cel care vinde este obligat să ne notifice, pentru că altfel vânzarea este nulă. Este prea important acest obiectiv pentru a fi lăsat la liber, cum se spune. Este un simbol fanion al Clujului”, a spus primarul Emil Boc, la o conferință de presă.

Continental, locul de întâlnire al boemiei clujene de altădată, apare ca scos la vânzare pe site-ul cunoscutei case de licitații Artmark Historical Estate, unde se precizează că prețul este disponibil doar la cerere. Anul trecut, Ioan Bene, proprietarul hotelului, a dezvăluit că a refuzat să vândă hotelul, deși ar fi primit oferte de până la 25 de milioane de euro din Ungaria. 

”Agenția Artmark a scos la închiriat spații, nu este de vânzare hotelul. S-a produs o neînțelegere. Eu nu vreau să vând această proprietate, ci vreau să dezvolt afacerea de acolo”, a precizat atunci Ioan Bene. 

Istoria hotelului

Acesta a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de New York. Amplasată în inima orașului, la intersecţia dintre străzile Napoca şi Universităţii, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste. Construirea sa a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia s-au ridicat numeroase edificii publice.

Clujeanul care a semnat proiectul, Lajos Pakey, a fost arhitect șef al orașului în primele decenii ale sec. XX. Între clădirile proiectate de acesta se numără pavilionul de patinaj (astăzi restaurantul Chios) și Casinoul din Parcul Central, cele două clădiri ale Universităţii Tehnice de pe str. Bariţiu, fostul Liceu Brassai – toate în acelaşi limbaj arhitectural eclectic.

Este posibil ca hotelul New York din Cluj-Napoca să fi fost inspirat de hotelul omonim din Budapesta, inaugurat în octombrie 1894. Piesele de mobilier au fost aduse de altfel de la acesta, fiind marcate cu monograma NY, detaliu ce a inspirat denumirea hotelului din Cluj.

Dacă până atunci Hotelul Biasini din centru (finalizat în 1840) găzduia personalitățile sosite în oraș, noua clădire cu camere elegante și facilități de ultimă oră va deveni noua destinație. În acea perioadă, New York a fost cel mai mare hotel din Transilvania. Imobilul era dotat cu generator propriu de curent și a fost prima clădire electrificată din oraș, curentul electric fiind introdus în Cluj abia în 15 iulie 1906.

Pakey a prevăzut construcția cu spații somptuoase la parter, pentru restaurant și cafenea deschise oaspeților dar și vizitatorilor din exterior. Datorită amplasării ultracentrale, la câțiva pași de sediile ziarelor și de universitate, cafeneaua, găzduită de salonul albastru, a devenit rapid punctul de întâlnire a boemei clujene, frecventată de jurnalişti, scriitori şi universitari.

Supranumită „Redacția”, ea găzduia cluburi literare, iar sala mare era cunoscută pentru balurile grandioase. Cafeneaua literară a funcționat timp de jumătate de secol, până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit legendei, inclusiv cunoscutul dramaturg I. L. Caragiale ar fi savurat o cafea aici, iar premierul Octavian Goga ar fi fost otrăvit mortal în restaurantul hotelului, unde se oprise în drum spre Ciucea.

După instaurarea regimului comunist, hotelul a fost transformat în cămin studențesc, iar din 1960 a redevenit hotel, sub numele de Continental. Restaurantul a continuat să funcționeze, spațiul rafinat, cu oglinzi mari și candelabre somptuoase, având o ambianță aparte. La începutul anilor 2000 spațiul era încă deschis, fiind inclus în lanţul hotelier național cu acelaşi nume. 

Conti, cumpărat de Bene în 2013 

În 2013, hotelul a fost cumpărat de omul de afaceri Ioan Bene (prin firma Napocamin), condamnat la trei ani și opt luni de închisoare şi care a fugit în Italia. Investiția pentru renovarea și reamenajarea clădirii monument a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro.

Procesul de restaurare a început în 2016 și a vizat, pe lângă renovarea fațadelor, refacerea acoperișului și lucrări de consolidare și izolație a fundației. Lucrările au fost efectuate de echipe de arhitecți, ingineri și muncitori specializate în restaurarea clădirilor istorice.

Interiorul exuberant și-a păstrat elementele de arhitectură care l-au făcut faimos în epocă, dar va necesita un proces de restaurare și renovare. În stadiul actual clădirea dispune de 105 camere de hotel, plus restaurant, cafenea și sală de conferință, iar prin mansardare capacitatea poate crește la 150 de camere. 

Hotelul Melody, cumpărat de o fundație finanțată de Guvernul de la Budapesta

Primarul Emil Boc a spus că în cazul clădirii Hotelului Melody municipalitatea nu și-a exercitat dreptul de preempțiune din lipsă de bani. Hotelul a fost cumpărat de o fundație finanțată de Guvernul de la Budapesta. Clădirea nu își va păstra destinația de hotel, nefiind clar deocamdată ce funcțiune va avea aceasta. „Suma de vânzare a fost de 5,69 milioane de euro. Cumpărătorul este Fundația Sapientia”, a înștiințat biroul de presă al primăriei, arată zcj.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1561 (s) | 33 queries | Mysql time :0.060907 (s)