Sărbătorile de iarnă vin cu multe preparate. Pentru românii care sunt departe de ţară însă e destul de greu. Masa îmbelşugată nu e aceeaşi. Unii îşi cumpără mâncărurile cu specific autohton de la diverse magazine româneşti din diasporă.

Alţi români primesc bunătăţile odată cu vizita părinţilor. Se pare că aeroporturile se aglomerează de la zi la zi în această perioadă. Majoritatea celor care pleacă în afara ţării au pachete cu tot felul de lucruri pentru cei dragi.

O familie din Cluj a fost oprită la aeroport pentru că… avea un porc în geamantan. La propriu. Cei doi părinţi voiau să ajungă la copiii lor, în Spania. Nu mică le-a fost mirarea angajaţilor aeroportului când au cântărit bagajele şi au găsit aproape 70 de kilograme de carne de porc. Cu alte cuvinte, cu mult peste limita admisă.

Pentru a reuşi să ajungă totuşi în Spania, au nevoiţi să renunţe la multe preparate din bagaj.

“Pune înapoi un pic, un cârnat. E bine acum. Cârnaţi, slănină, caltaboşi, jumări, untură. Am tăiat porcul, am acolo doi copii şi trei nepoţi. Stau vara la ţară la 76 de ani muncesc să pot să le dau şi lor. Astea toate îs eco”, spun oamenii, conform Stirileprotv.

De reţinut este faptul că, la multe companii aeriene, bagajul de mână nu trebuie să depăşească 10 kg. În el se pot pune haine, câteva produse solide şi maxim 100 ml de lichide. Restul lucrurilor se pun în bagajul de cală. Cu alte cuvinte, preparatele tradiţionale şi băuturile spirtoase se pun în geamantanul pentru cală, nu în cel de mână.

Iată ce spune Iuliu Pop, director adjunct Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca: „Mai sensibile sunt destinaţiile spre Turcia şi Dubai, unde pot fi limitate sau chiar interzise cantităţile. Dar repet la destinaţie, la plecare pot pleca”.

Cât despre mâncarea din bagajul de mână, ei bine, situaţia este problematică. Uneori se întâmplă ca bagajele să fie rătăcite.

Tudor Constantinescu, director Comercial Blue Air: “Dacă se trimite în altă parte. Va lua câteva zile. Și ar putea să se strice mâncarea…”

Probleme pot apărea şi dacă aveţi carne şi zburaţi către Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii ori Australia. coral