România nu a fost primită în Spaţiul Schengen, chiar dacă întreaga Europă a făcut front comun şi ne-a susţinut în faţa Austriei. Contrar aşteptărilor, şi Olanda a votat împotriva României şi a Bulgariei, noi și vecinii din sud fiind "la pachet". De altfel, Olanda a cerut să se menţioneze în minuta şedinţei că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva acceptării Bulgariei. Croația, în schimb, a primit sprijin unanim și va adera la Spațiul Schengen din ianuarie 2023. Sunt discuţii extrem de aprinse în continuare la Bruxelles. Înverșunarea Vienei a revoltat delegația română.

"Mai devreme, comisarul european pentru Afaceri Interne și ministrul de Interne al Cehiei, care conduce Consiliul JAI, au ieșit la declarații. Sunt primele reacții după această decizie luată în Consiliul Miniștrilor de Interne, ca România și Bulgaria să nu intre în Schengen: 25 de voturi la două, Austria și Olanda, însă Olanda a ținut să precizeze pe minută că votul negativ este pentru Bulgaria și nu pentru România. Nicio surpriză la acest moment, pentru că toate scenariile au fost puse pe masă, discutate și îndelung dezbătute, însă totul putea fi schimbat la discuțiile de dinainte de vot, la acele discuții informale în care iată că și Comisia Europeană, înainte de JAI, a încercat să discute cu Austria. Austria a pus pe masă problema migrației, au fost tot felul de dezbateri și s-a discutat ore în șir. 

Ce este de făcut mai departe? Comisarul european pentru Afaceri Interne spunea că nu ar putea fi decuplată România de Bulgaria, că s-a încercat această discuție de dimineață. Cert este că România ar putea reveni pe masa Consiliului JAI cu această intrare în Schengen, cu șanse reale, în a doua jumătate a anului viitor, pentru că agenda pe prima jumătate este deja făcută, și poate că pe mandatul Spaniei, care va deține președinția Consiliului, ar putea reveni acest subiect în discuție sau poate la Consiliul European, acolo unde șefii de stat și de guvern pot face acest lucru, politic, și pot îndrepta balanța în favoarea României.

Toate lumea spunea, în afara Austriei, că România este pregătită să intre în Schengen, așa cum era stabilit, de la 1 ianuarie pe frontieră terestră și din martie pe transport aerian. Așteptăm și reacțiile din partea României, ministrul Bode ne va lămuri cum au descurs discuțiile de astăzi, din câte știm noi pe surse intense, dar vrem să știm care sunt pașii pe care îi va urma România de acum încolo, pentru că mai există posibilitatea de a merge împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție, conform observatornews.ro

România îndeplinește toate condițiile, au fost tot felul de comisii internaționale care au verificat situația la granițe, dacă sistemul este implementat, stăm foarte bine pe această parte și nu o spunem doar noi, ci o spune și comisarul pentru Afaceri Interne, toată lumea recunoaște acest lucru și se vede și în ciferele făcute publice de FRONTEX. Știm că Austria ne reproșează partea de migranți, în FRONTEX vine cu date care arată că probleme sunt în Balcanii de Vest, nu în România, și că din totalul de migranți care ajung în Austria puțini trec pe la noi, un procent nesemnificativ de nici 3%. E o problemă mai degrabă de politică internă, asumată de partidul aflat la guvernare, pentru alegerile pe care urmează să le aibă în luna ianuarie. România, tehnic, este pregătită", a transmis reporterul Observator Bianca Iacob.

coral