La sfârșitul lunii februarie 2022, primarul Emil Boc anunța cu mare fast că programul „o masă caldă” în școlile din municipiu a fost aprobat de Consiliul Local. Prin urmare, patru școli din Cluj-Napoca urmau să servească o masă caldă elevilor, printre acestea numărându-se Școala „Traian Dârjan”, Colegiul Pedagogic ”Gheorghe Lazăr”, Colegiul ”Napoca” și Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”. Dacă primele trei școli s-au bucurat de oportunitate, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” a dat vrabia din mână pe cioara de pe gard și a renunțat la masa caldă în favoarea unei mese reci, cu toate că părinții au depus mai multe cereri în acest sens.

Părinții elevilor susțin că directorul insituției de învățământ, Marinela Violeta Zamfir, a afirmat că elevii nu pot lua o masă caldă și trebuie să se mulțumească cu un sandwich rece din cauză că nu există o cantină în unitate. Însă normele metodologice din 2021 de aplicare a prevederilor OUG nr. 91/2021 privind aprobarea continuării programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi – program în cadrul căruia se regăsește și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, reglementează suportul alimentar ca fiind masa caldă, în regim catering, pentru elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, mâncarea putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea OMS 1456/2020.

Mai mult părinții care au îndrăznit să ceară explicații și să aducă argumente în favoarea unei mese calde pentru elevi au fost îndemnați de către conducerea instituției de învățământ să le ducă sandwichuri calde copiilor la gard, ca la închisoare, dacă nu sunt mulțumiți de situația actuală.

Nici măcar Inspectoratul Școlar Județean Cluj nu pare că este prea interesat de soarta elevilor, îndemnându-i pe părinți să trimită mai multe adrese și să aștepte un răspuns.

Programul „o masă caldă în școli” este subvenționat de la bugetul central cu 10 lei/elev/zi, la care se adaugă 5lei/elev/zi de la Primăria Cluj-Napoca.

Este de neconceput cum un liceu cu renume din Cluj-Napoca oferă elevilor, indiferent de vârstă (de la grupa 0, la clasa a XII-a), același sandwich, cu aceleași ingrediente.

Firma care produce sandwichurile pentru elevii de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” este SC Leon events SRL, cu sediul pe strada Taberei nr. 3, Cluj-Napoca, iar potrivit contractului încheiat cu liceul, societatea comercială trebuie să producă zilnic 1679 de poții contra sumei de 23.992 de lei/zi. Am încercat să luăm legătura cu Lung Leon Florin, aministratorul firmei, însă acesta nu a răspuns la telefon.

În timp ce elevii trebuie să se mulțumească cu un sandwich rece, părinții susțin că profesorii servesc în fiecare zi o masă caldă.

Am încercat să luăm legătura cu directorul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Marinela Violeta Zamfir, însă ni s-a transmis că directorul este foarte ocupat și am fost redirecționați către directorul adjunct, Iulian Teodorescu. Acesta ne-a declarat următoarele:

„În acest an școlar am repartizat clasele pe săli, iar sala de mese disponibilă a fost transformată într-o sală de clasă. Normele ne impun să avem spații proprii pentru servirea mesei. Noi am întrebat DSP-ul dacă se poate să servim masa în sălile de clasă, însă nu îndeplineam condițiile pentru depozitarea alimentelor și nici suficient spațiu pentru fiecare elev.”

L-am întrebat pe directorul adjunct Iulian Teodorescu dacă există vreo diferență între pachetul alimentar pe care îl primesc preșcolarii, față de cel pe care îl primesc elevii de liceu. Acesta ne-a răspuns că singura diferență este gramajul, astfel preșcolarii primesc un sandwich de 200 de grame, iar liceenii un sandwich de 300 de grame, potrivit Gazeta de Cluj. coral