Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Tot în această zi, se duc ofrande pentru cei adormiți la biserică, numite „moşii de Arhangheli”.

Ținând cont că această sărbătoare este trecută cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Iată ce nu este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil!

Ce nu este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil

Sfinții Mihail și Gavriil sunt prăznuiți an de an, pe data de 8 noiembrie. Se spune că aceștia sunt călăuzele sufletelor spre Rai, așadar, în această zi se împart alimente și se pomenesc cei plecați dintre noi.

Mai mult de atât, Sfinții Arhangheli „ard păcatele acumulate de oameni și le purifică prin post conștiințele”. În cărțile de rugăciune, Sfântul Arhanghel Mihail este numit „Arhistrateg al puterilor cereşti” și este înfăţişat în chip de oştean cu o sabie de foc.

Altă dată are chip de dragon, care îl calcă în picioare pe diavol. În ziua de 8 noiembrie, românii țin o serie de tradiții și obiceiuri, menite să-i ocrotească de cele rele. Iată ce nu este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil.

Nu este bine să te cerți sau să bârfești

De aceea, în această zi sfântă nu trebuie să ne certăm sau să bârfim, în caz contrar, vom fi urmăriți de ghinion timp de 5 ani. Tot de Sfinții Mihail și Gavriil, cei care postesc vor fi feriţi de boli şi accidente.

Ce nu este bine să faci de Sfinții Mihail și Gavriil

În ziua de 8 noiembrie, gospodinele din Transilvania sau Bucovina coc „turta areţilor”, areții însemnând berbecii despărţiţi de oi.

În vremurile de demult, areții erau sloboziţi din nou în staulul oilor, iar femeile coceau turta preparată din grâu sau porumb, pe care o aruncau între oi.

Astfel, dacă turta cădea cu faţa în sus, oilor le mergea bine şi fătau uşor, dacă turta cădea cu fața în jos era rost de rău, oile pierdeau mulți miei înainte de a-i aduce pe lume. Acest obicei este strâns legat de statutul acordat Arhanghelilor Mihail şi Gavriil de patroni ai oilor.

Nu se muncește pe 8 noiembrie

Tot în această zi nu se muncește pentru că, în caz contrar, persoanele respective se vor chinui înainte să moară. Nu se spală, nu se coase, nu se fac treburi casnice: curățenie, mâncare, călcat, măturat etc.

În fiecare an, există tradiții care se păstrează cu sfințenie. Se spune că este bine ca fiecare om să aprindă o lumânare, întrucât aceasta îi va fi lumină pe lumea de dincolo. De obicei, în sâmbăta de dinaintea acestei sărbători se face pomană pentru morţi.

Cine sunt Sfinții Mihail și Gavriil, prăznuiți pe 8 noiembrie

Sfinții Mihail și Gavril sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai.

Ei sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă pe data de 8 noiembrie, atunci când se spune că vremea începe să se răcească, iar iarna începe să-și facă simțită prezența, puțin câte puțin.

Puțini sunt cei care știu faptul că arhanghelii Mihail și Gavril fac parte din cele nouă cete de ființe celeste care trăiesc în Ceruri, alături de îngeri, începători, stăpânii, domnii, puteri cerești, tronuri, serafimi și heruvimi.

Arhanghelul Gavriil, protectorul familiilor

Mai mult de atât, în noul Testament, preotul Zaharia descoperă cu ajutorul lui Gavriil nașterea lui Ioan, Botezătorul Domnului.

Pe de altă parte, unele scrieri vechi arată faptul că Arhanghelul Gavriil este cel care a mutat piatra de pe ușa mormântului și a stat deasupra ei când Domnul nostru Iisus Hristos a înviat.

„Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi oamenii. Ei au grijă şi milă de creştini şi-i ajută pe calea mântuirii mai mult decât ceilalţi îngeri. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel.

Sfântul Gavriil este, mai ales, protec¬torul fecioarelor creştine, al familiei creştine, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos”, a scris Arhimandritul Ilie Cleopa în cărțile sale. coral