News Flash:

UBB susține tradițiile romanești

29 August 2020
1003 Vizualizari | 0 Comentarii
traditii romanesti

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), în parteneriat cu Academia Română și Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului (inclusiv cu Protopopiatul Ortodox Vișeu din cadrul Mitropoliei, ca partener și facilitator local), se va implica într-un proiect dedicat tradițiilor românești, cu accent pe arta meșteșugărească (ex. țesutul și prelucrarea fibrelor textile/prelucrarea lemnului/prelucrarea lutului) și arta orală (ex. cântec/dans/magia tradițională).

„Prima etapă va fi focalizată pe Țara Maramureșului, ulterior pe țările Codrului (din toate județele), Oașului, Chioarului și Lăpușului, iar apoi și spre alte zone etnografice relevante din Transilvania/România.

Proiectul presupune următoarele etape succesive:

(1) un diagnostic/inventar complet al situației reale din zona analizată;

(2) elaborarea de mijloace de intervenție (ex. cursuri/programe de formare etc.);

(3) implementarea practică a intervențiilor, având ca suport extensiile UBB și/sau lăcașurile de cult din zonă, inclusiv cu scopul formării unor ateliere de creație populară sustenabile;

(4) formalizarea experienței în publicații naționale și internaționale.

„UBB, prin extensiile sale, este o prezență puternică în toată Transilvania, astfel încât acest demers face simultan mai multe lucruri:

(1) aduce o contribuție de specialitate avansată a unei universități de anvergură globală/ internațională, prin extensia proprie, la comunitatea locală și regională;

(2) internaționalizează și pune în valoare tradițiile românești și

(3) concentrează resursele unor actori cheie la nivel național (Academia/Mitropolia/UBB) și local (Protopopiatul), ca parteneri în același proiect. În esență, este o expresie extraordinară a valorilor UBB – Tradiție și Excelență -, prin care excelența academică a UBB pune în valoare tradițiile românești!”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Prorectorul UBB responsabil cu finanțarea, prof. univ. dr. Dan Lazăr, arată că „dincolo de expertiza avansată pe care actorii implicați în proiect o au deja, un scop major este atragerea de resurse financiare naționale și internaționale, cu accent pe noul exercițiu financiar european, pentru dezvoltări puternice și sustenabile”, se arată în comunicatul UBB.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

ubb traditii romanesti arhiepiscopie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0987 (s) | 22 queries | Mysql time :0.047455 (s)