Locotenent-colonelul rus Azatbek Omurbekov a fost identificat drept „măcelarul din Bucha”, comandantul celei de-a 64-a Brigăzi de Infanterie Motorizată care a fost implicată în ocuparea orașului ucrainean și în masacrele comise de armata rusă acolo, relatează The Times.
Comandantul Azatbek Omurbekov, „macelarul din Bucha”
Trupele rusești aflate sub comanda sa sunt suspectate de uciderea a sute de civili neînarmați și violarea brutală a unor femei și copii. Gropile comune și cadavrele ucrainenilor împușcați cu mâinile legate la spate descoperite aici după retragerea trupelor rusești au șocat opinia publică internațională.
Imagini realizate din satelit arată că soldații ruși au săpat o groapă comună inclusiv pe terenul unei biserici și contrazic teoria susținută de Moscova potrivit căreia cadavrele ar fi apărut după retragerea forțelor sale sau că sunt „puse în scenă” de ucraineni.
Într-o singură groapă comună au fost descoperite 57 de cadavre după ce armata ucraineană a recapturat orașul.
Imagini realizate de forțele de recunoaștere aeriană ale Ucrainei în luna martie, când orașul se afla sub ocupație rusească, și confirmate între timp independent de presa occidentală au surprins momentul dramatic când blindatele rusești au deschis focul asupra unui biciclist care se plimba pașnic pe stradă.
InformNapal, o inițiativă a unor voluntari ucraineni care monitorizează activitățile forțelor armate și serviciilor speciale rusești, a folosit informații open-source pentru a-l identifica pe comandantul trupelor rusești din Bucha, locotenent-colonelul Azatbek Omurbekov, publicând adresa sa de domiciliu, e-mail și numărul de telefon al acestuia.
Cine este Azatbek Omurbekov, „măcelarul din Bucha”
Newsweek scrie că Omurbekov este comandantul unității 51460 care își are baza într-un orășel din apropierea Habarovsk, localitate din Orientul Îndepărtat Rus, voluntarii de la InformNapal, distribuind mai multe fotografii cu ofițerul rus în care acesta poate fi văzut cu două stele pe umeri.
Omurbekov, despre care se crede că este în vârstă de aproximativ 40 de ani și care a fost poreclit „măcelarul din Bucha” de presa ucraineană, a fost decorat în 2014 de către ministrul adjunct al Apărării de la Mosova, Dmitri Bulgakov.
The Times notează că Omurbekov a fost binecuvântat de un preot ortodox înainte ca unitatea sa să fie transferată la granița cu Ucraina în noiembrie 2021.
După o slujbă oficiată de Episcopul de Habarovsk, Omurbekov a declarat că: „Istoria ne arată că luptăm majoritatea luptelor noastre cu sufletele noastre”. „Armele nu sunt cel mai important lucru și, cu binecuvântarea Atotputernicului, sperăm să realizăm aceleași lucruri ca strămoșii noștri”, a adăugat el.
Patriarhul Kirill al Rusiei, care a declanșat o revoltă fără precedent în rândul creștinătății ortodoxe din cauza pozițiilor sale vizavi de războiul din Ucraina, le-a cerut soldaților ruși după descoperirea atrocităților de la Bucha să apere țara, afirmând că „nu facem ceva ce le-ar putea dăuna altora”.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că batalionul lui Omurbekov a părăsit Bucha pe 30 martie și că acesta se află în Belarus. Însă rapoartele serviciilor de informații sugerează că unitatea sa se pregătește pentru a fi transferată în orașul Belgorod din vestul Rusiei înainte de a fi desfășurată din nou în Ucraina.
„Genocidul” rusesc la Bucha
Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri în cadrul unui interviu acordat CNN că acțiunile armatei ruse în Ucraina constituie un „genocid”. La jumătatea lunii martie, înainte de descoperirea masacrelor comise de armata rusă, premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a îndemnat pe liderii europeni să meargă în Ucraina pentru a vedea cu ochii lor efectele bombardamentelor rusești.
Morawiecki a făcut îndemnul după ce s-a deplasat la Kiev pentru o întâlnire cu liderii Ucrainei alături de omologii săi din Cehia și Slovacia, Petr Fiala și Janez Jansa.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că acțiunile armatei ruse la Bucha au constituit o „campanie deliberată de ucidere, torturare, viol” și că ele nu au fost incidente izolate cauzate de o „unitate necinstită”.
Comentariile sale au venit la o zi după ce președintele Joe Biden l-a numit din nou pe Vladimir Putin „criminal de război”, declarând că doreşte un „proces pentru crime de război” după descoperirea numeroaselor cadavre de civili în regiunea Kievului.
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat luni că UE va trimite echipe de anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de probe privind crimele de război comise de forțele armate ale Rusiei.
Aflat luni într-o vizită la Bucha, prima ocazie cu care a părăsit Kievul după declanșarea invaziei de către Vladimir Putin pe 24 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu va avea liniște până când nu vor fi identificați și trași la răspundere cei care au comis atrocitățile.
„Acestea sunt crime de război și vor fi recunoscute ca genocid (…) Știm despre mii de oameni uciși și torturați, cu membre tăiate, femei violate și copii uciși”, a afirmat președintele ucrainean.