Invadarea Ucrainei de către armata rusă a determinat o mare parte dintre cetățeni să fugă de teama războiului și a morții. Sute de mii de ucraineni și-au găsit liniștea în România, în timp ce alte milioane de persoane s-au refugiat în țările vecine. Pe perioada celor 30 de zile de război, românii și-au arătat latura extrem de ospitalieră și umană, astfel că refugiații au fost primiți și ajutați așa cum se cuvine. În schimb, ucrainenii ne-au dat adevărate lecții de viață, dar și de civilizație și bun simț.

Mobilizare excelentă pentru găzduirea refugiaților ucraineni în Constanța

Ucrainenii nu încetează să ne suprindă cu spiritul civic de care dau dovadă, indiferent de drama pe care o trăiesc, după ce și-au părăsit locuințele și au renunțat de toată agoniseala de-o viață pentru a-și da o șansă la viață. Mulți dintre regugiații ucraineni se află în România, răspândiți în diferite zone ale țării. Un număr semnificativ al acestora se află la Constanța, acolo unde primăria s-a implicat în găsirea unor soluții pentru a le asigura acestor oameni fără adăpost un acoperiș deasupra capului.

Astfel, la începutul lunii martie, Primăria Constanța a decis să pună la dispoziția refugiaților un total de 25 de apartamente, situate într-un campus dedicate persoanelor asistate social. Astfel, primarul Constanței a supus la vot consilierilor proiectul care a oferit adăpost pentru 100 de persoane în cartierul „Henri Coandă”.

”Proiect de Hotărâre privind alocarea cu titlu gratuit la chirie a unor locuințe aflate în Campusul Henri Coandă pentru refugiații din Ucraina”, se arată în proiectul administrației.

Același document a cuprins și un proiect de hotărâre privind ”aprobarea denunțării acordului de cooperare dintre municipiul Constanța și Sankt Petersburg (Federația Rusă), precum și a Protocolului de Înfrățire între orașele Constanța și Novorossiysk”, a anunțat Primarul Constanței, Vergil Chițac, motivând că această decizie este luată ca urmare a „agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Ce a făcut un grup de tineri ucraineni pe o plajă din Mamaia

Pe lângă refugiații găzduiți de Primăria Constanța, alți tineri veniți din Ucraina au fost cazați în locuințe din Mamaia, acolo unde își petrec majoritatea timpului. Datorită temperaturii ridicate din ultima vreme, aceștia au vrut să se bucure de razele soarelui chiar de pe o plajă din Mamaia Nord, spre care au pornit pentru a se plimba. Mare le-a fost mirarea atunci când au fost întâmpinați pe plajă de o mulțime de peturi aruncate de români care au vizitat litoralul în perioada anterioară.

Dezamăgiți de faptul că frumusețea litoralului și a plajei a fost umbrită de peturile care acopereau nisipul, un grup de tineri s-a mobilizat și a adunat toate sticlele aruncate în saci de plastic pe care i-au aruncat în locuri destinate acestui tip de material. Înainte de a face curățenie pe plaja din Mamaia, tinerii, printre care și copii, și-au achiziționat mănuși de plastic, iar ulterior au început colectarea lor.

coral