News Flash:

VIDEO: Cum arăta Clujul în anul 2000, înainte de era IT. Daniel Metz: „Eram vai de capul nostru”

27 Ianuarie 2022
561 Vizualizari | 0 Comentarii
Cum arata Clujul in anii 2000

Daniel Metz, Președinte al Consiliului de Administrație NTT DATA Romania, companie cu 2000 de angajați, a povestit despre cum era oraşul înaintea „exploziei IT”.

În urmă cu 20 de ani, în oraşul care are acum cele mai mari festivaluri din România şi cea mai scumpă piaţă imobiliară, IT-iştii mergeau la muncă în week-end pentru că acolo aveau internet, aer condiţionat şi… Cola.

„Pe vremea aceea, vecinii mei care ştiau că sunt absolvent de informatică, mă întrebau dacă pot să le repar televizoarele sau telefoanele”, a povestit Dan Mircea Suciu, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, în reportajul Recorder intitulat „IT-ul şi clujenii. Industria care a transformat un oraş”.

Mets este de părere că „explozia” IT a Clujului a venit pe fondul mai multor mandate de primar ale lui Gheorghe Funar, timp în care foarte puţine firme străine au investit în oraş.

„De aceea, aici, practic a apărut un „Vest Sălbatic” în care s-au dezvoltat foarte multe companii româneşti. Era foarte dificil să convingi pe cineva că poate să vină cu sufletul deschis în România”, spune antreprenorul.

Ceea ce l-a determinat să înceapă o afacere în Cluj-Napoca era faptul că aici exista un zbor Cluj-Frankfurt. „Astfel că le puteam spune clienţilor că pot să ajungă într-o oră, o oră şi jumătate la Cluj”, povesteşte Metz, citat de Adevarul.

Cât despre oraş, povesteşte: „Era ca după bombardament, cu asfaltul găurit. Primăvara, după trecerea iernii, asfaltul era un dezastru. Ştiu că trebuia să-mi vină un client şi-mi era jenă. Avem vreo trei cratere imense chiar în faţa firmei. Am vorbit cu colegii şi am zis: „Cum sărăcie să facem să nu le vadă”. Până la urmă, am cumpărat nişte ciment şi balast şi am acoperit noi găurile, ca să nu fie aşa de mari. Parcă eram din altă lume.”

Metz a povestit că primii 10 angajaţi i-a recrutat de la instituţii precum Biblioteca Judeţeană, Spital Judeţean, Consiliul Judeţean, acolo fiind câţiva angajaţi cu profil de IT.

„În primele luni mă duceam la firmă sâmbăta şi nu înţelegeam de ce tot timpul era plin. Am întrebat: „Ce caută oamenii aici, că nu avem de lucru?” Eram la început şi eram în perioada de training-uri. Cineva, jenat, mi-a spus: „Ştiţi de ce? Aici este aer condiţionat, avem Cola şi Fanta, avem internet…”, povesteşte Metz. „Eram vai de capul nostru”, concluzionează el.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Video

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 25 queries | Mysql time :0.044267 (s)