Clusterul Transilvania IT a demarat cursurile de digitalizare adresate persoanelor vârstnice în cadrul proiectului Seniorii Digitali, în luna iulie 2019. Proiectul urmăreÈ™te să ofere cursuri gratuite seniorilor Clujului în materie de utilizare a tehnologiilor digitale. 

Ne dorim ca în cadrul acestui program cursanÈ›ii noÈ™tri să obÈ›ină suficiente cunoÈ™tinÈ›e în operarea calculatorului È™i utilizarea internetului pentru a putea efectua plata facturilor, plata impozitelor, pentru a-È™i putea plăti taxele prin intermediul platformelor, de a putea face cereri către Primărie fără a mai fi nevoiÈ›i să stea la cozi", a declarat Bianca Muntean, Cluster Manager.

De aceste cursuri vor beneficia peste 150 de vârstnici, organizaÈ›i în 4 serii, a câte 3 grupe.  În procesul de învățare, aceÈ™tia primesc sprijin nu doar din partea trainerilor, ci È™i din partea voluntarilor care s-au alăturat acestui proiect. Cei mai mulÈ›i voluntari sunt elevi clujeni, care sunt nerăbdători să împărtășească din bagajul lor de cunoÈ™tinÈ›e. 

Rolul clusterului nostru se axează pe zona de competenÈ›e digitale. Această zonă nu trebuie să fie una exclusivistă sau elitistă. Ne dorim să devină o normalitate, astfel încât, de beneficiile digitalizării să profite inclusiv seniorii. Există o serie de beneficii ale cunoÈ™tinÈ›elor de operare ale calculatorului pe care mulÈ›i le stăpânim de ani de zile, iar acum le transmitem mai departe, oferind o alternativă vârstnicilor în ceea ce priveÈ™te o serie de operaÈ›iuni lunare“, a completat Bianca Muntean.

Este un proiect foarte important pentru comunitatea de IT și nu numai, pentru că digitalizarea afectează toate segmentele de cetățeni ale orașului Cluj-Napoca, iar categoria seniorilor este o categorie vulnerabilă pe acest segment, către care ne vom concentra resursele pentru a le ușura viața, pentru a-i aduce mai aproape de rudele lor și pentru a-i conecta mai ușor la viața comunității.

Le mulÈ›umim pe această cale companiilor care È™i-au anunÈ›at deja sprijinul, dorind sa derulăm un program pe minim 2-3 ani care să includă o cât mai mare parte a acestei categorii de cetățeni“, a declarat Loredana MiclăuÈ™, managerul proiectului.

În următoarea fază a proiectului se va urmări atragerea unor parteneri diferiÈ›i din domeniul bancar, precum si alte instituÈ›ii publice care au introduse È™i servicii on-line în relaÈ›ia cu cetățenii È™i totodată vom urmări creÈ™terea numărului de voluntari pentru a extinde activitățile. 

Proiectul se desfășoară în perioada iulie-decembrie 2019 È™i este coordonat de către Transilvania IT Cluster, sub egida Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat È™i Inovare în IT, cu susÈ›inerea Primăriei È™i Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu AROBS Transilvania Software È™i Simplon România, precum È™i cu sprijinul DirecÈ›iilor de Asistență Sociala. Cursurile au loc la Centrele de Vârstnici nr. 1 È™i nr. 2 din Cluj-Napoca.

Stadiul de desfăşurare a proiectului, respectiv a activităţilor sale, va fi prezentat ÅŸi actualizat frecvent pe site-ul organizaÈ›iei (https://transilvaniait.ro/), cât ÅŸi pe pagina de facebook Transilvania IT.