Raed Arafat a postat un nou mesaj pe Facebook in care aduce lamuriri cu privire la achizitia de masti si echipamente de protectie. Coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta a precizat ca aproximativ 65-70% din echipamentele pentru medici pe care Romania a reusit sa le cumpere merg la personalul din spitale si la directie de sanatate publica, iar restul de 30-35% ajung la echipajele SMURD, la cele de pe ambulante si la personalul medical din UPU.

Raed Arafat, mesaj de ultima ora despre achizitia de echipament: „Facem eforturi sa le cumparam. Piata este aproape goala”

„Toate eforturile noastre sunt concentrate la acest moment pentru a gasi echipamente pe care sa le achizitionam de pe o piata care este aproape goala si unde specula si santajul au ajuns la nivel fara precedent. Acestea sunt practicate chiar si la nivel producatorilor, nu numai al ditribuitorilor, indiferent de calitatea cumparatorului”, a precizat Raed Arafat intr-un mesaj scris pe pagina sa oficiala de Facebook.

„Din 80.000 masti FFP2/FFP3 achizitionate din Germania, 100.000 Masti FFP2/FFP3 achizitionate din Turcea si aduse in tara de Fortele Aeriene Romane si din 200.000 de combinizoane achizitionate din Corea de Sud si aduse cu sprijinul MAN de doua avioane militare NATO apartinand bazei PAPA pentru transport strategic, structurile de urgenta respectiv paramedicii SMURD, personalul medical din UPU si personalul serviciilor de ambulanta, care sunt structuri de prima linie in aceasta situatie, au primit intre 30-35% din cantitatea totala, restul fiind distribuit catre DSP-uri si spitale.

Coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta a oferit si un exemplu concret pentru toti cei care il urmaresc pe retelele de socializare.

Ca sa dau un exemplu concret,de comun acord cu Ministerul Sanatatii, din cele 80.000 masti, 30.000 au fost distribuite structurilor de urgenta si 50.000 au fost distribuite catre structurile DSP si cele spitalicesti, tinta principala fiind sectiile de infectioase si de terapie intensiva.

„Toate distribuirile se fac de o echipa integrata iar subsemnatul semneaza dispozitia de distribuire conform OUG 11/2020, ce nu inseamna ca distribuirea s-a facut de mine personal favorizand unii in detrimentul altora”, a mai completat Raed Arafat.

Raed Arafat a tinut sa precizeze ca achizitiile de echipamente de protectie vor continua si an urmatoarea perioada, saptamana ce vine fiind asteptate noi cantitati de combinizoane si masti FFP2/FFP3 pe langa ce mai aduce Unifarm.

coral