Companiile aeriene au spus marți că grevele ar putea „strica” vacanțele pentru milioane de pasageri în această vară în Europa, avertismentul venind după ce o grevă în Franța a perturbat grav sectorul în primele luni ale anului, transmite AFP.

Airlines for Europe (A4E) a cerut din nou Comisiei Europene, așa cum a făcut-o în martie, în plină grevă a controlorilor de trafic aerian francezi, să atenueze efectele unui posibil conflict social.

Advertisement
A4E, care reprezintă interesele principalilor transportatori cu sediul în Europa, printre care Ryanair, easyJet, Air France, Lufthansa și British Airways, dorește „un arbitraj obligatoriu înainte ca sindicatele controlorilor de trafic aerian să amenințe cu greva”.

Organizația dorește, de asemenea, un preaviz de „21 de zile” pentru astfel de greve și insistă din nou asupra „protecției survolării” țării în care are loc acțiunea sindicală, precum și un „drept de recurs la furnizorii de servicii de navigație aeriană” pentru a fi despăgubiți pentru costul perturbării, a precizat organizația într-un comunicat.

La jumătatea lunii aprilie, organismul de monitorizare a traficului aerian Eurocontrol a estimat că 30% din zborurile din Europa, adică „peste 10 milioane” de pasageri, au fost afectate de la începutul lunii martie de greva controlorilor de trafic aerian francezi.

Unii controlori de trafic aerian au fost implicați în protestul împotriva reformei pensiilor din Franța, care a dus la anularea unei părți a zborurilor, dar și la reducerea numărului de aeronave de pasageri care pot traversa spațiul aerian al țării.

Marți, aproape 965.000 de persoane semnaseră o petiție lansată la 20 martie de Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, prin care se cere autorităților europene să protejeze aceste zboruri.

„Respectăm dreptul la grevă, dar efectele în lanț ale întreruperii zborurilor între statele membre sunt insuportabile. Milioane de europeni care doresc să călătorească în această vară riscă să-și vadă planurile deraiate de greve”, a avertizat directorul general interimar al A4E, Laurent Donceel.

Principala asociație mondială a companiilor aeriene, IATA, preconizează un vârf „puternic” de activitate în această vară în Europa, cu rezervări pentru perioada mai-septembrie cu 40% mai mari decât în 2022, deja un an de puternică redresare post-pandemică. Organizația a mai spus marți, într-un comunicat, că „tulburările sociale, în special în Franța, reprezintă o sursă de îngrijorare”.

coral