Bolile cardiovasculare sunt printre principalele cauze ale decesului în lumea occidentală, iar prevalența lor, combinată cu morbiditatea lor, reprezintă o provocare constantă pentru mai toate sistemele de sănătate. Conform Eurostat, mortalitatea din cauze cardiovasculare, Europa are o rată de 127 de decese la suta de mii de locuitori. Și România se înscrie în trend la acest capitol, mortalitatea prin boli cardiovasculare fiind de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer, situându-se la 60% din totalul deceselor, conform datelor Societății Naționale de Cardiologie.

Tocmai de aceea specialiștii subliniază că eforturilor lumii medicale de a limita fenomenul trebuie să fie circumscrise și de politicile de sănătate pe care autoritățile din România ar trebui să le gândească pe termen lung. Desigur la ora actuală există programe dedicate acestor afecțiuni, dar amploarea fenomenului arată că eforturile trebuie intensificate în această direcție pe prevenție, screening și managementul bolnavului cardiac cronic.

Un element important în reducerea mortalității evitabile este tocmai managementul bolnavului cardiac cronic. Acesta este astăzi un model de lucru integrat în rândul specialiștilor, iar schimbul de informații și de coordonare a diverșilor actori implicați este esențial pentru optimizarea rezultatelor terapeutice și utilizarea rațională a resurselor disponibile. De obicei în echipa multidisciplinară sunt implicați medicul cardiolog, medicul de familie și dacă pacientul are patologii asociate, precum diabetul, de exemplu, și medici alte specialități.

Pentru managementul bolnavului cardiac, ghidurile terapeutice recomandă o serie de pași:

Continuarea pe Ziar Medical
 

coral